Muškátový oříšek je v české kuchyni velice oblíbeným dochucovadlem, obzvlášť teď v období Vánoc. Jedná se o semeno muškátovníku vonného/pravého (Myristica fragrans), což je strom pocházející z tropických ostrovů Ambon a Banda. Z této lokality existují o koření zmínky již od prvního století. Do evropských států se dostalo o šest set let později, kde nachází uplatnění dodnes.
Muškátovník plodí po mnoho let
Muškátovník je dřevina z čeledi muškátovníkovitých, která dorůstá výšky až patnáct metrů. Jeho charakteristickými znaky jsou tmavě zelené oválné listy a bílé/světle žluté květy, které vydávají příjemné aroma. Ty se po šesti až devíti měsících přetvoří v kulovitou bobuli o velikosti meruňky. Stromy jsou plodné po dobu čtyřiceti let, přibližně od sedmého až desátého roku života.
Má mnoho příznivých účinků
Oříšek obsahuje velké množství silic, kyseliny muškátové a alkaloidů. Díky tomuto složení je jeho vůně velmi aromatická a nabývá lehce nahořklé a palčivé chuti. Konzumace koření je příznivá pro lidský organismus, protože:
- pomáhá při nadýmání a křečích,
- má antibakteriální a antiseptické účinky,
- léčí astma, revmatismus a dnu,
- povzbuzuje chuť k jídlu,
- má schopnost zvednout náladu,
- rozpouští hleny,
- má pozitivní vliv na potenci u mužů,
- podporuje činnost trávící a nervové soustavy,
- zvyšuje kvalitu spánku,
- zmírňuje průjmy.
Dokáže ale také přitížit
I přes všechny své léčivé účinky může oříšek při předávkování způsobit nepříjemné zdravotní obtíže. Patří mezi ně např. úzkostné stavy, halucinace, bolesti hlavy, malátnost, zmatenost, nevolnost a zvracení. Při pozření opravdu velkého množství může dojít dokonce i k úmrtí. Dejte si tedy velký pozor na dávkování. Doporučená je pouze špetka tohoto koření na pokrm o čtyřech porcích.
Využití má nejen v gastronomii
Využití muškátový oříšek nachází při dochucení nejrůznějších jídel, jako je:
- pečené maso,
- uzeniny,
- sekaná,
- nádivka do pokrmů z drůbeže,
- paštika,
- těstoviny,
- bramborová kaše,
- špenát,
- zeleninový salát,
- různé druhy pečiva a cukroví.
Díky výraznému aroma najde uplatnění i při výrobě vín, likérů, kosmetiky a koupelových solí a olejů.
Používáte i vy muškátový oříšek k dochucování svých pokrmů?