K Vánocům patří neodmyslitelně i cukroví. Málokdo by se o těchto svátcích bez něj obešel. Tohle magické období je pro nás příležitostí si užít těchto cukrovinek dosyta. Většina lidí si o Vánocích peče cukroví sama doma. Správné skladování cukroví tak, aby bylo o Vánocích co možná nejlepší, může být ale vcelku oříšek. Jednotlivé druhy cukroví totiž vyžadují trochu jiné uskladnění.
Některé druhy cukroví nesmí navlhnout
Mezi cukroví, které nejlépe chutná suché, patří pusinky a různé druhy sušenek. U těchto druhů je důležité držet je na suchém vzduchu a zabránit jim, aby nezvlhly. Nejsnadněji toho docílíte tak, že budete cukroví dávat do plastových, plechových či skleněných dóz. Důležité ale je, aby dobře těsnily. Tyto druhy v dobře utěsněných dózách můžete s klidem uchovávat při pokojové teplotě, nejsou zapotřebí žádná chladná speciální místa.
Cukroví, které má do Vánoc změknout
Tyto druhy cukroví peče mnoho lidí dopředu, aby do Vánoc stihlo získat tu perfektní konzistenci a chuť. Jedná se především o zázvorky a perníčky, ale třeba i pracnám a kokoskám často prospěje delší doba odležení. Uchovávat by se toto cukroví mělo v papírových krabicích. Nejlepší jsou na to cukrářské, které v dnešní době běžně seženete v papírnictvích.
Jednotlivé vrstvy poté prokládejte papírovými utěrkami, aby se na sebe cukroví nějakou náhodou nenalepilo. V papírové krabice dochází k lepšímu pohybu vzduchu, je ale velmi důležité uchovávat je na místě, kde má vzduch volný průchod. Třeba v lednici byste jen stěží dosáhli dobrých výsledků. Důležité také je, aby bylo cukroví v chladu. V případě, že by bylo na teplém a vlhkém místě, hrozí, že by se zkazilo.
Nepečené cukroví potřebuje speciální zacházení
Tento druh cukroví se zpravidla peče těsně před Vánoci. Nejčastěji se jedná o různé nepečené rolády či cukroví plněné krémem jako jsou například vosí hnízda. Připravuje se nejpozději proto, že trvanlivost těchto kousků je nejkratší. Navíc se by se mělo uchovávat v lednici a ta je v mnoha domácnostech před Vánoci poněkud přeplněná.
Cukroví v lednici by mělo být uzavřeno v dobře těsnící nádobě, aby se předešlo tomu, že nasaje zápach z ostatních potravin v lednici, což není úplně ideální. Představa, že vaše pracně vyrobené cukroví má například šunkový nádech zalichotí jen velmi málo lidem. Navíc se tomu dá snadno předejít.
Které druhy cukroví máte na svátečním stole nejraději vy?