Vánoční svátky jsou obdobím, ve kterém se obydlím neustále line vůně cukroví. Naši pejsci se pak můžou div nepřetrhnout, aby od nás alespoň jeden kousek vyloudili, a my dlouho přemýšlíme, jestli jim přece jen nevyhovět, i když to pro ně vůbec není zdravé. Řešení tohoto problému je ale neuvěřitelně jednoduché. Upečte svým mazlíčkům alternativu vánočního pečiva, která jim nijak neuškodí.
Pejsci budou milovat banánové sušenky
Pro přípravu výtečného banánového cukroví, po kterém se bude váš pes oblizovat, si připravte:
- 2 hrnky vloček (celozrnných),
- 0,5 hrnku mléka (odstředěného),
- 0,3 hrnku rozmixovaných nebo rozmačkaných banánů,
- lžičku medu
- a 1 středně velké vejce.
Ingredience pečlivě promíchejte, čímž vytvoříte těsto. To rozválejte na pomoučeném válu a formičkami z něj vykrojte nejrůznější tvary. Ty pečte na 150 °C po dobu 30 minut.
Zkuste i zdravé mrkvové cukroví
Na výtečná mrkvová kolečka budete potřebovat:
- 200 g najemno nastrouhané mrkve,
- 4 lžíce vody (vlažné),
- 250 g mouky (celozrnné),
- 1 vejce,
- 3 lžíce rostlinného oleje (slunečnicového či řepkového),
- polovinu prášku do pečiva.
Rozšlehejte vejce a olej. Následně přidejte zbytek přísad a promíchejte. Vzniklé těsto rozválejte a s pomocí vykrajovátek jej přetvořte v nejrůznější tvary. Ty vložte do předehřáté trouby na 175 °C, dokud nebudou mít pěknou zlatavou barvu.
Cukroví pro psy z masa
Na cukroví z jater, kterému váš mazlíček neodolá si nachystejte:
- 500 g ovesných vloček,
- 500 g jater,
- špetku majoránky,
- 3 vejce,
- 2 stroužky česneku.
Komponenty rozmixujte a těsto rozetřete na plech s pečícím papírem (v rovnoměrné vrstvě). Pečte 20 minut v troubě předehřáté na 180-200 °C. Nakonec játrovou hmotu rozkrájejte na kostičky či jiné tvary a můžete ji servírovat svému pejskovi.
Nepohrdnou ani tyčinkami z ryb
Pejskům můžete připravit také rybí tyčinky. Na ty budete potřebovat:
- 250 g čerstvé ryby či filé (zmraženého),
- 2 vejce,
- 500 ml vody,
- 1 polévkovou lžíci rybího tuku,
- 150 g mouky.
Maso rozmixujte a poté k němu přidejte ostatní ingredience. Těsto vyválejte a vykrájejte z něj malé tyčinky, které pečte 25 minut při 180 °C.
Cukroví s masem zamrazte
Po upečení veškerého cukroví je třeba myslet na jeho uskladnění. To, které obsahuje maso, rozdělte do igelitových sáčků určených pro mražení a vložte do mrazáku. Pečivo, do kterého jste masné výrobky nepřidávali, umístěte na chladné a suché místo. Pejskovi pak během Vánoc postupně odebírejte rozumné denní množství těchto svátečních pamlsků.
Pečete svému pejskovi cukroví? Pokud ano, které druhy?