Skrytá symbolika vánočního jmelí – čerstvá forma k vám domů přinese docela jiná pozitiva než jmelí zlaté

                   

Jmelí patří k symbolům Vánoc snad již odpradávna. Za posvátné ho považovali už staří Keltové, kteří mu přisuzovali řadu magických účinků. Ale mělo to jeden velký háček – aby bylo opravdu účinné, musel ho ze stromů sklidit druid, a to výhradně zlatým srpem. Nesmělo se také dotknout země, takže bylo nutné vláčet s sebou do výšek velké koše. Tyto tradice jsou dnes již téměř zapomenuty. Nahradily je však nové.

Krátce o původu jmelí

Jmelí bílé (Viscum album) je stálezelená rostlina s poloparazitickým způsobem života. Roste hlavně na stromech s měkkým dřevem. Proto se nejčastěji objevuje na větvích jabloní, hrušní, topolů, vrb, akátů apod. Vytváří dekorativně vyhlížející koule. Jeho plody obsahují množství účinných látek, které se mohou pyšnit řadou pozitivních fyziologických účinků. Ovšem vždy si pamatujte, že čaje a léky ze jmelí je vždy možné užívat pouze pod lékařským dohledem!

iZdroj fotografie: Unsplash

Na skok k původním tradicím

Keltové věřili, že tuto nevšední rostlinku vytvořil blesk přímo na na dubu. A od té doby je jmelí tradičně přisuzována silná magická moc. A stalo se také symbolem věčného života, a to protože je tato rostlina vždy zelená. V křesťanské symbolice to značí, že je Bohem ochraňována a milována. Ovšem tato myšlenka vznikla až později. Rané křesťanstvím ho naopak zavrhovalo, protože bylo spojováno s pohanskými obřady.

A jaké další tradice se k němu vážou? V řecké mytologii ho prý použil Hermes, aby otevřel brány podsvětí. Činilo také germánské vojáky nezranitelnými, pokud ho měli u sebe. A pověšené nad kolébkou chránilo novorozené dítě před zlými vílami. Později bylo velmi ceněné jmelí sbírané o svatojánské noci. To totiž bylo podle představ středověkých bylinářek bylo mocným lékem, a také chránilo před blesky a vyhánělo zlé démony.

iZdroj fotografie: Pixabay

Skutečný význam vánočního jmelí

Dnes si domů tuto jinak nenáviděnou parazitickou rostlinu nosíme především proto, aby k nám domů přinesla lásku, štěstí a ochranu po celý další rok. Abychom však opravdu získali požadovaný efekt, měli bychom věnovat značnou pozornost tomu, jaké jmelí si domů pořizujeme. I když nejoblíbenější bývá to čerstvé, svěže zelené s bílými kuličkami, lze na trzích sehnat i jiné druhy. A co symbolizují?

Dbejte především na to, aby bylo jmelí čerstvé. Jedině takové totiž do domu přinese plodnost a bohatství. To seschlé a silně zavadlé naopak přináší neštěstí. Pokud se tedy poohlížíte kupříkladu po věnci, na němž je suché jmelí fixováno lakem, nechte ho raději u stánku na vánočním trhu. A co nejrůznější barevné varianty? Jmelí se zlatým nástřikem přinese do domu bohatství, jiné barvy slouží výhradně pro dekoraci.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jmelí může domů přinést i potomka

Na výběr jmelí by si měly dát obzvláště velký pozor ženy, které chtějí v následujícím roce otěhotnět. Domů by si tak měly nosit výhradně 100% čerstvé kousky, ty totiž symbolizují plodnost ze všeho nejvíce. Tuto tradici mají na svědomí bílé kuličky, ze kterých se v minulosti dokonce vařilo lepidlo. Právě tento lepivý efekt totiž prý k sobě dokáže připoutat muže a ženu a dopřát jim vytouženého potomka.

Legendární polibek pod jmelím

Dodnes mnozí splétají ze jmelí věnec nebo korunu, která symbolizuje božskou svatozář. A právě ta prý dokáže ochránit dům a rodinu během vánočních svátků. A jak je to s oním polibkem pod zavěšenou rostlinou? Říká se, že lidé, kteří si o vánočních svátcích vymění polibky pod jmelím, díky tomu prožijí šťastné a dlouhé manželství. Podle všeho tento zvyk pochází ze Skandinávců, u nichž je jmelí symbolem míru a harmonie. Tradičně se pojí s Friggou, bohyní lásky.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Podle legendy stojí za tímto symbolem Baldur, bůh světla a čistoty. Právě on byl poražen nepřítelem v bitvě. Ovšem to si Baldurova matka (což byla právě Frigg) nenechala líbit. Tato bohyně manželství a lásky ronila nad svým synem slzy, které se po dopadu na smrtící šíp změnily v bílé bobule. Frigg je přiložila na Baldurovu ránu a on opět procitl. Bohyně proto z nesmírné radosti této rostlině požehnala.

Kde a kam jmelí umístit

Tradičně se tato rostlina věší u vstupu do domu. Můžete ho tedy pověsit přímo na dveře nebo nad ně. A své místo má i na štědrovečerní tabuli. Aby však dlouho vydrželo, dejte ho do vázy s vodou. A přidejte do ní výživu, určenou pro řezané květiny. Tak vám vydrží dlouho krásné a svěží. Pokud však k němu chcete přidat jiné květiny nebo třeba chvojí. Nechte ho 24 hodin namočené v čisté vodě a tu několikrát vyměňte. Zbavíte ho tak jedů.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak vyrobiti kytici z jmelí

Pořídili jste si svazek jmelí anebo měli štěstí třeba na opadané trsy v lese a přemýšlíte, jak z něj udělat plnohodnotnou vánoční dekoraci? Poradíme vám, jak na to. Vyberte nejdelší větvičku jmelí a držte ji v levé ruce. Poté k ní pravou rukou přidávejte další větvičky jmelí pěkně jednu po druhé a stonky svazujte tenkým drátem. A pokud vytváříte věnec ze jmelí, můžete ho přizdobit stuhami, šípky a ořechy. Získá tak ceněný rustikální vzhled.

Jak dlouho nechat jmelí doma

A jak si zajistit, aby vás štěstí a další pozitiva určitě neopustily? Především tím, že jmelí nebudete vyhazovat ihned po vánočních svátcích. Aby totiž jeho efekt přetrval, musí si u vás pobýt trochu déle. Minimálně do Nového roku, ovšem řada lidí si ho nechává až do příštích Vánoc a následně ho vyměňuje za nové. Tím si chtějí pojistit, že je štěstí, láska nebo právě ona zmiňovaná plodnost dozajista do konce roku neopustí.

Pořizujete si také na Vánoce jmelí anebo vám tato tradice nic neříká?

Jmelí bílé – mytologie, použití a léčivé účinky. Zjistěte o něm vše potřebné
Diskuze Vstoupit do diskuze
88 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články