Tupé nože jsou mnohem nebezpečnější než ty ostré. Je to možná zvláštní, ale je to tak. Tupý nůž snadno sklouzne z potraviny a poraní vám ruku. Důležité je tedy mít nože vždy dobře nabroušené, aby správně fungovaly. K broušení přitom není potřeba vlastnit klasický brousek. Můžete je nabrousit úplně jednoduše i bez něj.
Broušení nožů bez brousku
Profesionální kuchaři mají pochopitelně nejen kvalitní nože, ale také honovací ocel, která jim je nabrousí. Vy ji však mít doma nemusíte. Můžete si pořídit klasický brousek a mít ho po ruce vždy, když bude potřeba. Ovšem pokud ho doma nemáte, vůbec to nevadí. Nože se dají nabrousit i bez něj. Jednou z možností je vzít si hrnek a podržet ho dnem vzhůru. Nožem pak rychle přejíždějte po neglazované části šálku. Opakujte pohyb asi patnáctkrát z každé strany nože.
Před použitím pak nůž umyjte. Rázem by měl být mnohem ostřejší. Pokud to ještě stále není ono, celý proces zopakujte. Stejně jako hrnek lze využít také dno hrnce. Jestliže se přece jen rozhodnete propříště koupit brousek, vězte, že jde o nejjednodušší způsob broušení nožů. Nůž se jen vloží do spáry mezi dva brusné kameny a zlehka se protáhne. Tento krok opakujte do té doby, dokud nůž nebude dostatečně nabroušený. V současné době existuje kromě klasické mechanické i elektrická varianta.
Kdy nabrousit nože
Možná se vám zdá, že je nůž ještě docela ostrý. Jak tedy bezpečně poznat, že je čas ho nabrousit? Stačí udělat jednoduchý test ostrosti. Vezměte si obyčejný list papíru a v rohu, přibližně pod úhlem 45 stupňů, udělejte řez. Pokud to jde ztěžka, nebo se vám papír dokonce začal trhat, pak je nejvyšší čas nůž nabrousit. Podobně jako papír vám může posloužit také rajče. Pokud ho nožem „pižláte“ a nemůžete ho ukrojit, je to známka toho, že je nůž opravdu tupý a je třeba ho naostřit.
Pokud si myslíte, že broušení nožů doma nezvládnete, můžete je pochopitelně odnést ke specialistovi a nechat si je nabrousit u profesionála. Počítejte však s tím, že za jeho práci zaplatíte. Na ostrost nožů myslete hned na počátku, kdy je pořizujete. Je jasné, že nůž s velmi nízkou pořizovací cenou pravděpodobně dlouho ostrý nevydrží. Do kuchyňských nožů je vhodné investovat. Alespoň jeden nůž na maso a jeden na zeleninu by měl být opravdu kvalitní.
A jakým způsobem brousíte nože vy?