Každá žena, která denně vaří, musí vědět, že někdy je obtížné odstranit z pánví a hrnců připáleniny nebo mastnotu. Nestačí jen nádobí namočit do horké vody s trochou jaru, občas je potřeba sáhnout po něčem jiném a hlavně osvědčeném, co nádobí nezničí, ale spolehlivě ho odmastí.
Čisticí roztok z bramborových slupek a mýdla
Na tento roztok, který si s připáleninami poradí, budete potřebovat pouze:
- 2 mýdla (200 gramů)
- 1 kg bramborových slupek
- 5 litrů vroucí vody
Tyto hodnoty jsou právě pro pět litrů roztoku. Pokud tedy budete potřebovat více, je nutné navýšit množství i ostatních použitých surovin.
Vodu nalijte do velkého hrnce a přiveďte k varu. Mýdlo můžete nastrouhat buď na malém, nebo velkém struhadle. Poté mýdlo přidejte do vody a míchejte, dokud se mýdlo zcela nerozpustí. Pokud máte pánev, která má šroubovací rukojeť, sundejte ji.
Bramborové slupky „vysají“ všechny nečistoty
Pánev poté vložte do vody s mýdlem a přidejte bramborové slupky. Můžete do hrnce přidat také jiné nádobí, které je potřeba zbavit nečistot. Slupky dejte tak, abyste je zcela zakryly vodou. Pánev nechte v roztoku asi 30 minut, samozřejmě záleží na míře mastnoty. Nejdříve můžete špinavé nádobí zkusit klasicky umýt, ale pokud si s tím neporadíte, je na místě vyrobit tento roztok.
Po 30-40 minutách zkontrolujte, zda už můžete snadno špínu odstranit pomocí houbičky nebo hadříku. Připáleninu můžete zkusit odstranit nožem nebo lžící, pokud bude potřeba, nádobí můžete znovu namočit do roztoku. Roztok můžete používat, dokud nebude nádobí čisté. Na extra špinavé hrnce a pánve bude potřebovat hodina času a možná i více.
Výsledky budou skvělé, pokud budete mít nádobí opravdu poctivě ponořené do vody se slupkami. I tak se dají bramborové slupky využít, místo abyste je vyhazovali. Špinavé nebo připálené nádobí už nemusíte vyhazovat a kupovat nové, ale po vyzkoušení této metody ji budete rádi šířit i mezi přáteli.