Vyživte všechny své sazenice prachobyčejným škrobem. Pokud zvolíte ten správný druh, bohatá sklizeň vás nemine

                   

Chemické přípravky nesvědčí jak rostlinám v ranných fázích vývoje, tak ani životnímu prostředí. Ekologickým a velice efektivním způsobem vyživení mladých sazenic je použití běžně dostupné potravinářské přísady, kterou je bramborový škrob neboli solamyl. Kromě dodání živin navíc rostlinky ochrání před různými škůdci a houbovými patogeny.

Podpořte činnost užitečných mikroorganismů

Tento bílý prášek má tak příznivý vliv na život sazenic, protože obsahuje velké množství fosforu. Tento prvek v rostlinném těle zastává několik funkcí, mezi něž patří např. správné fungování buněčných membrán, bílkovin a enzymů. Díky svému složení má bramborový škrob navíc i tato dvě další pozitiva:

  • zvyšuje objem půdy a zadržuje v ní vodu,
  • podporuje činnost mikroorganismů.
iZdroj fotografie: Depositphotos

Vše důkladně a pečlivě promíchejte

Další výhodou solamylu je to, že ho nebudete potřebovat mnoho. Stačí pouze jedna polévková lžíce na jeden květináč. Prášek rovnoměrně rozsypejte okolo sazenic a pečlivě ho promíchejte se zeminou tak, aby se dostal do hloubky cca dva centimetry. Poté ještě přidejte slabou vrstvu půdy, která zcela pokryje škrob, jenž zůstal na povrchu. Nakonec proveďte vydatnou zálivku rostlin.

Pokud vše provedete správně, můžete se v budoucnu těšit ze silných a zdravých sazenic. Jejich kořenový systém se perfektně rozroste, stonky obroste bujné olistění a barva nadzemních částí bude svěže zelená. Lodyha doroste do té správné délky a přechod mezi stonkem a kořenovým krčkem bude tak akorát dlouhý.

Postačí vám jen pár brambor

Kvalitní bramborový škrob si můžete připravit i sami doma. Potřebovat k tomu budete těchto několik přísad a pomůcek:

  • 3 brambory střední velikosti,
  • jemné struhadlo a síto,
  • talíř,
  • mísu.
iZdroj fotografie: Pixabay

Když máte vše nachystané, můžete se pustit do práce. Postup je následující:

  1. Hlízy oloupejte, omyjte a nastrouhejte.
  2. Veškerou tekutinu z nich vymačkejte do mísy a přeceďte ji přes sítko.
  3. Nechte hodinu odstát.
  4. Šťávu z hlíz opatrně odlijte z nádoby tak, aby v ní zůstal pouze škrob usazený na dně.
  5. Ten přesuňte na talířek a nechte uschnout.

Dáváte přednost přímému výsevu ven, nebo sázíte na předpěstování doma?

Využijte sílu škrobu i v kuchyni. Hranolkám dodá tak skvělou chuť, že už je nebudete chtít jíst jinak
Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články