Mnohdy se při vaření či pečení stane, že k závěru přidáváte vejce. Může se vám při tom přihodit, že bude zkažené, což spolehlivě znehodnotí veškeré vynaložené úsilí i čas, a navíc tak vyplýtváte použité potraviny. Existuje přitom několik snadných tipů, podle kterých lze rozpoznat, jestli je již vejce zkažené.
Správné skladování a expirace
Základním pilířem při vyhodnocení nezkažených vajíček by mělo být datum expirace. To však můžete brát jako jistotu pouze v případě, že jste je celou dobu správně skladovali. Nejlepším místem pro jejich uložení je lednice. V dnešní době dostanete téměř ke každé nové lednici rovnou i obal na vajíčka. Pokud jste je skladovali na jiném místě, měli byste být opatrnější, a v případě, že datum expirace vypršelo, je rozhodně nekonzumujte.
Jak poznat zkažené vejce
Pokud vážně pochybujete o tom, zda můžete vejce použít, vyklepněte ho stranou na talíř. Nejprve k němu opatrně přičichnete. Jestliže bude zkažené, poznáte to okamžitě. Hrozí však, že pokud bude zatuchlé, budete ho v kuchyni cítit ještě dlouho. Dále se zaměřte na jeho konzistenci. Pokud bude žloutek rozteklý a bílek vodnatý, vajíčko je pravděpodobně zkažené a nemusí ani zapáchat.
Postačí sklenice a kohoutková voda
Dalším skvělým trikem je ponoření vajíčka do sklenice s obyčejnou studenou vodou. Když se bude držet u dna, je to indikace toho, že je čerstvé. Pokud však vyplave k hladině, znamená to, že se jeho konzistence změnila a vznikla v něm vzduchová bublina. Takové vajíčko je staré a s velkou pravděpodobností i zkažené.
Zkažené vejce se prozradí zvukem
Nejjednodušším trikem je vejce vzít a zatřepat s ním. Jakmile tak učiníte, přiložte ho k uchu a pozorně se zaposlouchejte. Pokud uslyšíte šumění, rozhodně ho nepoužívejte. Tento trik je perfektní při kupování vajíček přes farmářské trhy. Bez velkých obtíží tak totiž můžete zjistit, zda byla vajíčka skladována správně a jestli nejsou náhodou stará.
Jak zjišťujete vy, jestli je vajíčko ještě jedlé?