Mikrovlnná trouba se v kuchyni ukazuje jako velmi užitečný pomocník. Ne vždy ji však při přípravě pokrmů používáme správně. Velmi nebezpečná může být například příprava vajec – a nezáleží na tom, zda je chcete připravovat naměkko, natvrdo nebo třeba na hniličku. Vždy je nutné volit trochu jiný postup než v případě přípravy na sporáku.
Jak uvařit vejce v mikrovlnce
Pokud chcete získat vejce natvrdo, vhodné například na chlebíčky, ale aktuálně nemáte na sporáku místo, vyzkoušejte vaření vajec v mikrovlnce. Budete k tomu potřebovat misku, která je vyšší než vejce. Ta v ní totiž musíte zalít vodou tak, aby byla kompletně ponořená. Zároveň by se také neměla navzájem dotýkat.
Poté stačí mikrovlnnou troubu zapnout na 4 minuty na střední výkon a budete mít hotovo. Pokud vaříte více než 4 vejce najednou, bude nejspíš nutné 10 až 15 vteřin přidat. První pokus tedy berte raději jako zkušební. Ale nebojte se – velmi rychle si ověříte, jaký čas je vhodný právě pro váš spotřebič.
Vaření vajec v šálku
Jestliže se na přípravu vajec ve skořápce necítíte, vůbec to nevadí. Stačí, pokud si vezmete do ruky šálek vymazaný máslem (opravdu si dejte záležet – na místa, která omylem vynecháte, se vajíčko přilepí) a vejce do něj vyklepnete. V mikrovlnce ho vařte jednu minutu, pokud chcete vejce naměkko, a tři minuty, jestliže toužíte po vejci natvrdo. Vždy však šálek pro jistotu přikryjte poklopem.
Míchaná vajíčka z mikrovlnky
Připravit lze i míchaná vajíčka. Jednoduše je rozklepněte do misky vhodné do mikrovlnky, lehce promíchejte a vložte do útrob spotřebiče (opět pod poklop). Časovač nastavte vždy na 20 vteřin, poté vajíčka promíchejte a takto pokračujte tak dlouho, dokud nebudou mít požadovanou konzistenci. Podle množství vajec by vám mělo stačit 3 až 5 takovýchto cyklů.
Dobré tipy pro přípravu
Jestliže se chystáte uvařit rozklepnuté vajíčko, které ovšem nechcete míchat, raději jeho žloutek propíchněte třeba párátkem. A pamatujte si také, že vejce ve skořápce snesou maximálně poloviční výkon mikrovlnky, zatímco u těch rozklepnutých můžete výkon zvýšit až na 70 % možností vašeho spotřebiče (příprava bude poté rychlejší).
Proč exploduje vejce v mikrovlnce
Zajímá vás, proč není možné vložit vejce do mikrovlnky jen tak ve skořápce? Na vině je fyzika. Když se totiž vajíčko zahřívá, mění se část kapaliny v jeho útrobách v páru. Ta se snaží rychle si prorazit cestu ven skrz skořápku – a to zkrátka a dobře nemůže skončit jinak než výbuchem a znečištěnou (leckdy i docela zničenou) mikrovlnkou.
Které potraviny obvykle připravujete v mikrovlnce vy?