Zbavte se veškerých odrůd úporného plevele zcela bez chemie. Víceletý výsledek za málo peněz

                   

Existuje velké množství různých druhů plevelů. Jedno však mají vždy společné – rádi bychom se jich zbavili pokud možno co nejdříve a bez použití agresivních chemických prostředků. Aby to však bylo možné, musíte nejdřív zjistit, do které skupiny tyto plevely patří. Zatímco u některých totiž postačí pouze jednorázový zásah, ke stanovištím jiných druhů se budete muset pravidelně vracet a kontrolovat jejich možný obnovený výskyt.

Nejúpornější plevele na zahradách

Ale není plevel jako plevel. Zatímco některé druhy lze odstranit jen velmi obtížně, jiným stačí jen trochu „pohrozit“ a už se na záhonku nikdy neukážou. Všeobecně platí ,že čím úpornější plevel na zahradě máte, tím dříve je třeba zasáhnout. Mezi ty nejúpornější nepřátele zdravých záhonů patří:

  • ostružiník srstnatý (Rubus hirtus),
  • ptačinec prostřední (Stellaria media),
  • svlačec rolní (Convolvulus arvensis),
  • smetánka lékařská (Taraxacum officinale),
  • bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria)
  • a pýr plazivý (Elytrigia repens).

Jde bohužel o plevely z různých skupin, takže na ně nebude fungovat jeden jednotný postup. Je to vlastně logické. Zatímco pampeliška alias smetánka má velmi hluboký kořen, který se pyšní dobrou schopností regenerace (jinými slovy – i z malého kousku dokáže vyrůst celá rostlina), ptačinec zase koření mělce a dokáže velmi rychle regenerovat z jakéhokoliv zbytku, který na záhonku ponecháte.

Postup pro mělce kořenící plevely

Jestliže se vám na zahrádce roztahuje například ptačinec nebo bršlice, můžete na ně vyzkoušet trik se solí nebo sodou. O něco šetrnější bude ke svému okolí hydrogenuhličitan sodný alias běžná jedlá soda. Stačí ji na plevel jednoduše nasypat a to opakovaně v intervalu 4-6 dní. A stejný postup funguje i na odstraňování nežádoucích rostlin ve spárách dlaždiček a kachlíků. K půdě je soda šetrnější než sůl.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Ovšem na některé plevely stačit nebude. Pokud byste tedy raději vsadili na sůl, budete muset zvolit jiný postup. A jak na to? Vezměte jednu lžíci soli a tu smíchejte se dvěma lžícemi horké vody (množství navyšte podle potřeby). Aplikujte na plevel a počkejte. Kromě výše zmíněných druhů tento postup skvěle funguje i na rozrazil břečťanolistý, kozlíček polníček, hořčici rolní, různé jílky nebo na kopřivu žahavku.

Na které plevely platí ocet

Jestliže se potýkáte s pampeliškou, pýrem, hluchavkou nachovou, kokoškou pastuší tobolkou, heřmánkovcem, vikví, rozrazily nebo rmeny, pak by vám mohl lepší službu udělat obyčejný ocet. Budete potřebovat tři litry tohoto kuchyňské pomocníka. V nich rozpusťte jednu sklenici soli a saponát. Pro ještě lepší účinek je možné přidat také několik kapek citronového oleje. Směs nalijte na plevel a nechte působit.

Aby byl účinek maximální, vyberte si k aplikaci této směsi co nejslunečnější část dne. Samo slunce totiž likvidaci listů a dalších zelených částí maximálně urychlí. A co víc – octová směs postupně pronikne i do odolných kořenů a zničí je zevnitř. Mezitím však mohou ještě jednou nebo dvakrát obrazit, takže se nezapomeňte k plevelu vrátit a celý postup zopakovat. Pokud začnete na jaře, nebude do léta po plevelu ani památky.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Na semínka pomůže škrob

Nechali jste v minulé sezóně na záhonku volnou půdu a na ní se teď usadil plevel? Pak neváhejte a vzcházející semínka jednoduše zaduste jemným kukuřičným škrobem. A aby se problém neopakoval, vysijte na záhon zelené hnojení. Může jít například o čtyřboč rozložitou (Tetragonia tetragonoides) alias novozélandský špenát, který můžete jako bonus využít i v kuchyni nebo ho uplatnit jako krmivo pro zvířata.

Velmi dobře pak vaše záhony pokryje i šrucha zelná (Portulaca oleracea) nebo kozlíček polní (Valerianella locusta). Opět jde rostliny jedlé, vhodné především do salátu. Jen počítejte s tím, že lístky šruchy jsou trochu kyselejší a ty starší polníčkové naopak hořčí. A skvěle vám může posloužit také kakost kantabrijský (Geranium x cantabrigiense), violka vonná (Viola odorata), mochnička trojčetná (Waldsteinia ternata) nebo okrasná škornice šípolistá (Epimedium sagittatum).

Alkohol pomůže na nejúpornější druhy

Pokud na vaše pampelišky, oves hluchý, rdesno, ježatku kuří nohu, laskavec a další druhy plevelů nezabral ocet, pak bude jistotou sázka na alkohol. Ten si poradí i s odolnými lebedami, merlíky nebo třeba téměř nezničitelným pěťourem maloúborným či srstnatým. A jak ho aplikovat? Stačí plevely zalít alkoholovou zálivkou, kterou získáte ze třech lžic kvalitního destilátu a dvou sklenek vody. A aby byla celá směs ještě účinnější, přidejte do ní trochu tekutého mýdla.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Tuto směs obvykle stačí aplikovat jen jednou, na plevely je opravdu velmi účinná. Je však poněkud dražší na výrobu a opět je doporučeno ji aplikovat nejlépe za slunečného dne. Působí totiž na principu dehydratace a sluneční paprsky celý proces ještě urychlí. Vše je možné ještě podpořit použitím horké vody. Po dvou dnech po aplikaci alkoholové směsi nalijte na plevel dva litry horké vody. Výsledek je zaručen.

Jak bojujete s plevely na své zahradě vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články