Zelená cibulka patří mezi velice oblíbené druhy cibulové zeleniny. Díky své svěží chuti se totiž hodí do všemožných salátů a nejrůznějších pomazánek. Její konzumace je navíc příznivá pro lidské zdraví, jelikož obsahuje velké množství vitamínu C, B2, A a K, fosforu, hořčíku, draslíku, manganu, flavonoidů (např. quercetinu) a vlákniny.
Jak pěstovat cibuli doma
K pěstování této chutné zeleniny ovšem nutně nepotřebujete zahradu. Existuje několik metod, díky kterým si užijete její skvělou chuť i bez venkovních prostor. Pro první z nich si nachystejte:
- cibulky,
- čistý a ostrý nůž,
- plech nebo mělkou mísu,
- starší ručník nebo utěrku,
- vodu,
- postřikovač.
Kdy sklízet naťovou cibuli
Z cibule nejprve odstraňte všechny nečistoty a tu nejsvrchnější vrstvu slupky. Dejte ovšem pozor na to, abyste nepoškodili spodní stranu zásobního orgánu. V opačném případě by rostlinka špatně tvořila jak kořenový systém, tak i nadzemní část. Z vršku cibulky odkrojte přibližně 0,5 centimetru. Z tohoto místa pak budou růst budoucí listy.
Na zvolenou podložku následně umístěte ručník. Na ten opatrně naskládejte připravené cibule seříznutou částí nahoru a proveďte zálivku. Stačí, když na zásobní orgány a tkaninu postřikovačem aplikujete kohoutkovou vodu. Váš domácí „záhonek“ poté položte na místo s dostatečným přísunem slunečních paprsků. Asi za 15 dnů se dočkáte listů dlouhých tak akorát na sklizeň.
Pěstování cibule v lahvi
Druhá metoda domácího pěstování naťových cibulek je stejně snadná a rychlá. Budete potřebovat:
- cibulky o velikosti slepičího vejce,
- plastovou láhev (např. od Coca-Coly),
- ostré nůžky,
- vodu,
- dřevěné piliny nebo papírové utěrky.
Nádobu nejprve vymyjte a odstřihněte její vrchní část, přibližně 15 centimetrů od jejího hrdla. Poté ji naplňte pilinami či utěrkami, které budou sloužit k zadržování vlhkosti. Cibulky si připravte stejným způsobem jako u výše uvedeného způsobu s ručníkem a vložte je spodní stranou dolů na vybraný pohlcovač vody. Nakonec přidejte cca 50–100 mililitrů vody (nejlépe dešťové) a vše umístěte na okenní parapet. Sklizně se dočkáte opět za 15 dní.
Do jakých pokrmů naťovou cibulku běžně používáte?