Muškáty (Pelargonium) patří mezi velmi oblíbené balkonové rostliny. A to tím spíše, že není nutné kupovat každý rok nové sazenice. Bez potíží je totiž můžete i přezimovat například v chladnějším sklepě. Právě nyní však nadchází ona kritická fáze, která může o jejich další kondici a prosperitě definitivně rozhodnout. Jak tedy udělat na jaře všechno správně a probudit muškáty ze zimního spánku?
Jak odzimovat pelargonie
Ze všeho nejdříve je nutné zazimované rostliny prohlédnout a zbavit je všech částí, které nejsou v té nejlepší kondici. Hledejte nejenom odumřelé a nemocné výhony, ale i ty, které na první pohled vypadají slabě a vytahaně, nebo jsou dokonce napadeny škůdci. Při silném napadení bohužel nejspíš budete muset rostlinu vyhodit celou. Záchrana bývá obvykle zbytečná, vzhledem k tomu, že škůdci jdou vždy jako první po oslabených kusech.
Muškáty také seřízněte, a to tak, aby zůstaly jen základy hlavních výhonů. Používejte k tomuto účelu dezinfikovanou a opravdu ostrou čepel nože – stříhání nůžkami nedoporučujeme. Jakmile toto ošetření provedete, snižte zálivku, abyste zabránili přemokření a uhnívání kořenů. Více vody můžete přidat až ve chvíli, kdy vaše rostlina začne vytvářet nové výhonky. Tehdy naopak bude více vláhy potřebovat.
Jak rozmnožit muškáty řízky
Ovšem silné zelené větvičky by byla škoda vyhazovat – naopak. Můžete si z nich vytvořit řízky. Proto je ošetřete tak, aby měly dostatečně dlouhý stonek (v případě potřeby odstraňte spodní listy). Následně je posypte aktivním uhlím nebo skořicí (oba tyto materiály mají skvělé antibakteriální a dezinfekční účinky) a nechte je na vzduchu několik hodin zaschnout. Tím minimalizujete riziko průniku patogenů do rostliny.
Jakmile máte hotovo, zasaďte řízky do vhodné zeminy, musí být propustná a výživná. Vzdušnost jí zajistí vermikulit nebo jiné pěnové médium. Jde o vlastnost klíčovou – takové zemině totiž řízky opravdu rychle a téměř beze ztrát zakoření. A jak řízky sázet? Jednoduše vyhlubte do středu květináčku se zeminou důlek, bezlistý stonek do něj zastrčte a dobře upěchujte. Nakonec ho zalijte vodou.
První jarní hnojení muškátů
Aby se vaše malé rostliny zaručeně uchytily, můžete do každého důlku nadrtit asi polovinu tablety kyseliny jantarové (systematicky kyselina butandiová) z lékárny. Je to běžně dostupná nasycená dikarboxylová kyselina se vzorcem C4H6O4, důležitá pro lidskou výživu. Právě proto bývá k dostání v lékárnách jako přírodní doplněk stravy. A s čím vám může pomoci? Jde o skvělý přírodní biostimulant a antibiotikum.
A stejné benefity může nabídnout i vašim rostlinám. Muškáty po ní budou rychleji a efektivněji růst, a také se rychleji zakoření. K úspěchu vám už stačí jen málo – vložit květináče do plastového sáčku a nahoře ho zavázat. Ale ne na uzel – spíše gumičkou, abyste mohli květináče každý den na chvíli odvětrat. V těchto podmínkách vám řízky muškátu zakoření za dva až tři týdny. Poté je můžete přesadit do truhlíku na parapet a pěstovat jako obvykle.
Jak na bohaté kvetení muškátů
Aby však tyto balkonovky letos kvetly ještě více než obvykle, pak si s prostým přesazením do truhlíku nevystačíte. A co tedy ještě podniknout? Především rostlinu dobře sledujte a jakmile se její puky probudí, dopřejte jí dusíkaté hnojivo. To snadno vytvoříte z amoniaku (i ten koupíte v lékárně). Na jeden litr vám bude stačit jedna čajová lžička tohoto prostředku. Hnojivo poté aplikujte jako zálivku.
A jak často toto hnojení provádět? V ideálním případě jednou za dva týdny až do doby, než se začnou objevovat květy. Poté vsaďte opět na kyselinu jantarovou. Tentokrát budete potřebovat 100 mg této kyseliny (obvykle jde o dvě tablety volně dostupného přípravku). Ty podrťte a rozpusťte v jednom litru vody. Roztok poté nalijte do postřikovače a použijte jako listové hnojení.
Zázračná kyselina jantarová
Pokud jsou vaše muškáty v opravdu špatném stavu, pak lze hnojení kyselinou jantarovou aplikovat ihned po zalití muškátů amoniakem. Ovšem dejte si pozor, abyste žádné hnojivo nikdy neaplikovali na suchou půdu. V takovém případě byste totiž snadno mohli poškodit kořeny svých rostlin. A z něčeho podobného by se pak vzpamatovávaly jen velmi obtížně.
Zimujete svoje muškáty, nebo si kupujete každý rok nové?