Péče o sazenice rajčat, paprik a okurek je již v plném proudu. Vydatná zálivka a slunečné stanoviště ovšem pro jejich sílu, zdraví a úspěšný přesun na venkovní stanoviště nestačí. Těch nejlepších výsledků se dočkáte, pokud mladé rostlinky vyživíte tím správným hnojivem. Nesahejte ovšem ihned po těch na bázi chemie. Poradíte si i s těmi domácími. Jejich příprava je snadná, levná a potřebovat budete jen pár přísad.
Hnojivo z cibulové slupky
Bujné olistění, hustý kořenový systém a silný stonek sazenicím přinese hnojivo bohaté na železo a vápník. Na jeho přípravu budete potřebovat:
- 1 litr vody,
- slupky ze 2–3 cibulí,
- kapku jódu.
Do uvedeného množství vody přidejte jód a cibulové slupky. Následně vše důkladně promíchejte a nechte alespoň 24 hodin louhovat. Slitou tekutinu zřeďte s čistou vodou v poměru 1 : 2 nebo 1 : 3 a použijte ji jakožto zálivku.
Sazenice lze přihnojit i cukrem
Plné železa je také hnojivo vyrobené z droždí, které navíc obsahuje aminokyseliny, vitamín B a sacharidy. Připravte si:
- 100 gramů kvasnic (v kostce),
- 250 gramů cukru krystal nebo moučka,
- 10 litrů vody.
Droždí nejprve rozdrobte, přidejte k němu cukr a nechte přibližně 2 hodiny odpočívat. Poté přilijte horkou vodu. Alespoň týden počkejte kvůli řádné fermentaci. Výsledný roztok používejte tak, že 1 sklenici smícháte s cca 5–7 litry dešťovky.
Výživová hodnota starých kůrek
Máte doma starý chleba? Nemusíte ho nutně vyhazovat. Použijte ho jakožto výživu vašich zeleninových sazenic. Počínejte si následovně:
- Do kbelíku o objemu 5 litrů nasypte tvrdé chlebové kůry (přibližně do jeho poloviny).
- Přidejte vodu (až po okraj nádoby).
- Umístěte nádobu do teplé místnosti a nechte 1 týden kvasit.
- Sceďte tekutinu a nařeďte ji 1 : 3 s vodou.
- Používejte ve formě zálivky jednou týdně až do sklizně.
Hnojivo z bobkového listu
Bobkový list není jen obyčejné koření pro ochucení omáček. Hodí se i jako hlavní přísada účinného domácího hnojiva. Připravit si ho můžete hned ve dvou formách.
- Práškové: usušené bobkové listí dokonale rozemelte mlýnkem, prášek jednou měsíčně promíchejte se svrchní vrstvou substrátu.
- Tekuté: 4 listy zalijte vodou o teplotě 70 °C a nechte 4 hodiny louhovat, používejte jednou za měsíc jakožto zálivku.
Jaká další přírodní hnojiva pro rajčata, papriky a okurky znáte?