Ostropestřec mariánský, vědeckým názvem Silybum marianum, je rostlina z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae). Pochází z jižní Evropy a severní Afriky. V poslední době se ovšem rozmohlo jeho pěstování i v jiných částech světa. Plodina má poněkud bodlákovitý vzhled a dorůstá do výšky až 2 metrů. Poznáte ji hlavně podle obrovských lesklých a pichlavých listů s bílou kresbou a růžového květenství. To se pak v letním období přetvoří na nažky, jejichž semena příznivě ovlivňují lidské zdraví.
Pěstování ostropestřce není nijak náročné
A jak si tuto rostlinu vypěstovat na vlastním záhonu? Nejdříve vyberte vhodnou lokalitu. Ta by měla být slunná a chráněná před větrem. Ostropestřci vyhovují hlinité a mírně zásadité půdy. Výsev provádějte na začátku dubna do hloubky 2–3 centimetrů. Spon dodržte 50×50 centimetrů. Během vegetačního období nezapomínejte na pravidelné odplevelování (ručně nebo pomocí herbicidů) a hnojení hnojivy bohatými na fosfor a draslík (poslouží i nálev z banánových slupek).
Osivo plné příznivě působících látek
Při úspěšném pěstování vás v měsíci srpnu bude čekat bohatá sklizeň semen. Počínejte si při ní takto:
- Nasaďte si pevné rukavice a oblečte si dlouhé oblečení (kvůli ostnům na rostlině).
- Ještě před úplným otevřením květenství je všechna ustřihněte.
- Rozprostřete je na stinném a větraném místě, kde je nechte dosušit.
- Vymlaťte semena pomocí válečku či násady od motyky.
- Nasypte je do vzduchotěsné nádoby a umístěte na suché a chladné místo.
A co vlastně osivo ostropestřce obsahuje? Samé dobré věci. Patří mezi např.:
- silymarin (podporuje funkci jater a jejich regeneraci, má antioxidační účinky, působí jako prevence proti rakovině),
- třísloviny (bojují s různými záněty),
- nenasycené mastné kyseliny, jako je linolová a olejová (stimulují činnost oběhové soustavy),
- organické kyseliny (eliminují škodlivé bakterie),
- steroly (snižují hladinu cholesterolu),
- aminokyseliny (regenerují tkáně).
Vše důkladně pokousejte
Všechny výše zmíněné léčivé látky obsažené v ostropestřci do svého těla můžete dopravit různými způsoby. Semena lze konzumovat vcelku syrová a přidat je např. do pomazánek, polévek či omáček. Dobře je ovšem požvýkejte. Výborný je také rostlinný olej z nich vyrobený, který se perfektně hodí do salátů. Vyskytují se v něm navíc vitamíny A, E a K a jeho chuť má bylinkový nádech.
Jaké máte s pěstováním této rostliny zkušenosti?