Kostival je bylinkou s cennými vlastnostmi. Použijete ho k přípravě hojivé masti a nejlepšího hnojiva na rajčata

                   

Kostival lékařský (Symphytum officinale) patří mezi naše nejznámější bylinky. Je to léčivá rostlina z čeledi brutnákovitých a můžete ji znát i pod lidovými názvy medunice, lupen sladký, kobylí mléko, černý kořen či volský jazyk. Tradičně se uplatňuje při přípravě mastí pro kosti a klouby. Ovšem jeho výživné listy dokážou také skvěle pohnojit rajčata. Naučte se využívat tohoto rostlinného pomocníka opravdu se vším všudy.

Jak využít kostival pro zdraví

Léčivé a analgetické vlastnosti kostivalu jsou známy již od starověku. Dnes se však uplatňuje i při výrobě hnojiva pro okrasnou zahradu a rovněž jako okrasná rostlina, a to především v přírodních zahradách. Jde o vytrvalou rostlinu, která se nebojí mrazu ani silného větru. Patří také mezi medonosné květiny.

V bylinářství se uplatňuje zejména v pěti specifických oblastech. Jde o:

  • regeneraci tkání, protože napomáhají při hojení zlomenin, výronů a dalších obtíží,
  • přispívá také ke zmírnění otoků a potlačení bolesti (například u pohmožděnin nebo u křečových žil),
  • napomáhá zklidnění pokožky,
  • pozitivně působí na zlepšení průtoku krve a lymfy
  • a v neposlední řadě ho lze použít i jako prevenci zánětů kostí a kloubů.

V současnosti se používá jen zevně, i když z minulosti jsou známy i recepty pro jeho vnitřní užití. Dnes však není tento způsob považován za bezpečný, a je tedy třeba se ho vyvarovat. I při zevním použití však kostival nabízí mnoho skvělých možností.

Jak připravit kostivalovou mast

V případě péče o lidské zdraví je účinný kořen. Sbírejte ho nejlépe na podzim nebo brzy na jaře, kdy obsahuje nejvíce cenných látek. Na přípravu masti budete potřebovat čtyři až šest čerstvých omytých kořenů, ty ještě vydrhněte kartáčem a poté je nakrájejte na menší kousky. Ty přesypte do hrnce a krátce osmahněte. K tomu použijte asi 250 gramů čistého sádla. Vypněte plamen a nechte přes noc vychladnout.

iZdroj fotografie: Pixabay

Druhý den hotovou mast prohřejte, přeceďte přes plátýnko a máte hotovo. Ještě teplou ji pak nalijte do malých skleniček a po vychladnutí ji uložte do lednice. A k čemu se kostivalová mast používá? Ošetřit s ní můžete jakákoliv bolavá místa například při odřeninách, zlomeninách nebo při zánětu žil. Nikdy by se však neměla dostat do otevřené rány. Z nádobky ji vždy nabírejte čistou špachtlí – nepoužívejte prsty. Rychleji by se zkazila.

Kostivalové hnojivo pro rajčata

Na mnoha místech roste kostival lékařský doslova jako plevel. Bylo by však škoda jeho nať házet na kompost nebo do popelnice. Když ji správně upravíte, promění se v perfektní hnojivo pro rajčata. A jak na to? Natrhejte nejméně 1 kg mladých výhonků. Na pomoc si vezměte rukavice a zahradnické nůžky, protože stonky i listy kostivalu jsou pokryty poměrně ostrými chloupky. Nastříhanou nať pak dejte do vhodné nádoby, například do velkého kbelíku.

iZdroj fotografie: Freepik

Není třeba ji nijak krájet ani lámat. Pak ji jednoduše zalijte asi 10 litry vody. Ideální je pro tento účel dešťová voda, ale dobře poslouží i ta, která vám teče z kohoutku. Připravenou směs je nutné nechat 2 až 4 týdny ve stínu nebo polostínu, aby zkvasila. A jak poznáte, že je vše správně? Asi po sedmi dnech se na její hladině objeví pěna. Jakmile to zpozorujete, pak tekutinu promíchejte. To dělejte pravidelně, dokud se listy nezačnou rozpadat. Pak je hnojivo připraveno k použití.

Jak používat kejdu z kostivalu

A jak tohoto pomocníka na zahradě uplatnit? Hodit se vám bude hned ve čtyřech různých situacích:

  • Jako hnojivo na rajčata, papriky a ovocné dřeviny: kejdu z kostivalu nařeďte v poměru 1 : 5 a použijte jako zálivku.
  • Na likvidaci mšic: kejdu nařeďte v poměru 1 : 10. Aplikujte postřikem.
  • Pro regeneraci půdy: použijte ředění v poměru 1 : 3.
  • Jako aktivaci a vylepšení kompostu: použít lze ředěnou i neředěnou kejdu. Po zalití však kompost překryjte vrstvou plevelu nebo jiného rostlinného materiálu, jinak by příliš přitahoval mouchy.

Jaká přírodní hnojiva používáte na zahradě vy?

Podobně lze zeleninu pohnojit i kopřivami. Naučte se, jak se vyrábí kopřivová jícha
Diskuze Vstoupit do diskuze
129 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články