Plody kustovnice čínské (Lycium chinense) známé jako goji se těší oblibě širokou veřejností. V čínské a tibetské medicíně se využívají přes tisíc let, do povědomí Evropanů se ale dostaly teprve až před 15 lety, kdy dostaly označení „superpotravina“ díky své vysoké výživové hodnotě.
Výhody kustovnice čínské
Jestliže máte o tuto sladkokyselou pochoutku, která je nabitá vitamíny, minerály, antioxidanty, aminokyselinami, stopovými prvky, mastnými kyselinami, fenolem, karotenoidy, polysacharidy nebo kyselinou linoleovou, zájem, můžete si ji vypěstovat na zahradě.
Goji mají pozitivní vliv na zdraví
Jak její název napovídá, kustovnice čínská je původem asijskou plodinou. Dobře se jí daří v mírném podnebném pásu (roste v Číně, Mongolsku a Tchaj-wanu), proto ji můžete bez obav pěstovat v tuzemských podmínkách. Jedná se o vyšší keř, který má tužší, podlouhlé listy, výrazné, fialové květy a oválné, červené plody. Ve volné přírodě můžete narazit na kustovnici cizí (latinsky Lycium barbarum), avšak z té nezískáte uspokojivou úrodu plodů, a to ani v případě, že se ji rozhodnete pěstovat na zahradě.
Kustovnice čínská je ceněná jak pro své plody, tak pro své listy a kořen. Její pravidelná konzumace zpomaluje procesy stárnutí, chrání zrak a pomáhá redukovat některé jeho poruchy (zelený zákal, degenerace žluté skvrny), dále pomáhá při onemocnění jater, neplodnosti, kardiovaskulárních a zánětlivých onemocněních nebo jako prevence rozvoje rakoviny. Oceníte ji i v případě, pokud toužíte zredukovat svoji váhu – obsahuje vysoké množství vlákniny, proto na delší dobu mírní pocity hladu.
Jak pěstovat goji na zahradě
Aby vám rostlina prosperovala, vždy je důležité zajistit její základní nároky na živiny, půdu, vodu a světlo. Kustovnice čínská preferuje závětrné, slunné stanoviště, ale snese i polostín (méně světla se nicméně projeví na množství květů a následně plodů). Půda by měla být dobře propustná, mírně zásaditá a chudší na živiny.
Co se týče zálivky – nesnáší mokro, vyhněte se proto jejímu zalévání, pokud je půda stále vlhká. Rostlina je rovněž odolná vůči mrazům, avšak v prvních 2 letech po výsadbě se ji doporučuje v zimních měsících chránit.
Hnojení kustovnice alias goji
Co se týče hnojení, tak k prvnímu dodání živin přistupte až za 6 až 8 týdnů po výsadbě keře – kustovnice bude do té doby kořenit. Zvolte dusíkatá hnojiva, která podpoří růst nadzemních částí rostliny. V dalších letech volte hnojiva obsahující spíše draslík a fosfor, které posilují kořenový systém a ovlivňují velikost a chuť plodů. S hnojením začněte na jaře a skončete ještě před obdobím vegetačního klidu. Každé jaro nezapomeňte rostlinu prořezat, přičemž se zbavte asi třetiny větviček.
Díky své zvýšené odolnosti, není kustovnice čínská náchylná k napadení chorobami a škůdci. Pokud se na ní přeci jen vyskytnou, pak se obvykle můžete setkat s mšicemi, sviluškami, anebo padlím. V případě napadení houbovými patogeny napadené části keře seřízněte a spalte. Zbytek rostliny postříkejte fungicidem. Jestliže zpozorujete mšice nebo svilušky, kustovnici ošetřete příslušným insekticidem. V opačném případě dojde k vysílení rostliny, což se projeví na výsledném množství plodů.
Které zdraví prospěšné rostliny pěstujete?