Seznamte se s osvědčeným ekologickým způsobem, jak vypěstovat zdravou, chutnou a dobře vypadající zeleninu. Nebudete potřebovat žádné preparáty z obchodů. Vystačíte si jen s plevelem, který vám běžně roste na zahrádce. Prospěje i rostlinám s vysokými nároky na výživu, které potřebují velmi kvalitní organická nebo minerální hnojiva.
Jak hnojit plodovou zeleninu
Pamatujte si, že většina těchto druhů užitkových plodin potřebuje pravidelnou zálivku a přihnojování, a to zejména v období nasazování plodů. Lepší je vsadit na organická přírodní hnojiva, protože ta jsou zcela přirozená a neškodí půdě ani mikroorganismům, které v ní žijí. Jejich prostřednictvím si navíc zajistíte zdravou a ekologickou zeleninu. Příkladem takového je přírodní kopřivová jícha.
A proč právě kopřivy? Tyto rostliny jsou bohaté na živiny. Jde především o:
- dusík,
- draslík,
- hořčík,
- železo,
- vápník,
- křemík,
- mangan,
- zinek,
- organické kyseliny
- a minerální soli.
A právě tyto látky velmi pozitivně ovlivňují růst a vývoj rostlin, jejich kvetení a následně samozřejmě i vysoký výnos. Tekuté hnojivo z kopřiv se hodí jak pro rostliny rostoucí volně na záhonku, tak i pro ty, pěstované ve skleníku. A jak ho připravit?
Jak vyrobit hnojivo z kopřiv
Nejlepší je pro jeho přípravu sbírat kopřivy, které ještě nekvetou. Právě ty totiž obsahují nejvíce živin, proto je sklízejte nejlépe na jaře nebo několik týdnů po posečení. Na přípravu hnojiva bude potřebovat:
- 1 kg nasekané kopřivové natě,
- 10 litrů vody
- a plastový kbelík.
A jak na to? Nasekané kopřivy jednoduše dejte do kbelíku, zalijte vodou a nechte jeden až dva týdny kvasit. Vše záleží na počasí – vysoká teplota urychlí proces kvašení, u té nízké je to přesně naopak. Jednou denně obsah kbelíku důkladně promíchejte, což celý proces urychlí. Jakmile hnojivo přestane pěnit, je připraveno k použití. Přeceďte ho a zřeďte vodou v poměru 1:10. Používejte jako zálivku každé dva týdny.
Jaké zkušenosti máte s výrobou přírodních hnojiv?