Jablečné slupky dodají orchidejím všechny potřebné živiny. Stačí je použít mazaně tak, jak to zná málokdo

Milovníci jablek nemusí jejich slupky vždy jen vyhazovat – skvěle se totiž osvědčují jako hnojivo pro orchideje.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Ne vždy se orchidejím daří tak, jak bychom chtěli. A nemusí jít jen o krasavice orchideje rodu Phalaenopsis alias můrovce. Velmi oblíbená je i katleja Dowova (Cattleya dowiana) z Kostariky, člunatec (Cymbidium) nebo velmi exoticky vyhlížející stromobytec (Dendrobium). Nejčastěji se však v domácnostech objevuje právě Phalaenopsis, který se pyšní velkými, sytě barevnými květy v mnoha barvách (k mání jsou například bílé, krémové, oranžové, vínové, růžové nebo žluté).

Substrát jako základ úspěchu

Než si však představíme hnojivo z jablečných slupek, je nutné podotknout, že orchidejím se nikdy nebude dobře dařit, pokud nebudou mít k dispozici ten správný substrát. Ten by měl obsahovat například:

  • rašeliník,
  • mech,
  • borovou kůru,
  • perlit,
  • kokosová vlákna,
  • korek,
  • perlit
  • nebo hrubý štěrk.

Kromě toho však orchidej potřebuje i vhodné prostředí. Vyhovuje jí především světlé místo s teplotami okolo 20 °C (vybírejte, pokud možno, stanoviště s rozptýleným světlem, tedy okno orientované na východ nebo jih, u střevíčníkovce je pak nutné vybrat to mířící na sever). Dbejte také na opatrné zalévání přibližně jednou týdně odstátou vodou a hnojení tekutými hnojivy, a to každé tři až čtyři týdny. Nezapomeňte ani na přesazení vždy po uplynutí dvou let.

Zálivky slupkami z jablek

Jablečná slupka je bohatá na vápník, železo a fosfor, proto by nikdy neměla skončit v koši. Pokud ji nechcete sníst, věnujte ji svým orchidejím. Těm dodá i další látky, například zinek, sodík, hořčík, železo a kyselinu listovou (která se mimo jiné doporučuje i všem ženám, které plánují těhotenství). Použití slupek je snadné. Stačí je zalít vodou a nechat vylouhovat přes noc.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Následně stačí roztok přecedit a použít jako zálivku. Ještě víc však toto hnojivo pro orchideje „naboostuje“ pravá cejlonská skořice (Cinnamomum verum) nebo i její mnohem levnější sestřička čínská skořice (Cinnamomum cassia) alias kassie. Stačí přidat půl lžičky a orchideje dostanou opravdu vše, co potřebují.

Skořice pomůže i na hnilobu

Skořice se však nehodí jen jako hnojivo. Naopak – pomůže i s hnilobou listů. A jak na to? Jako první dobře vydezinfikovaným ostrým předmětem (např. špičkou nože) narušte povrch hnilobné skvrny na listu. Poté toto místo posypte nadrceným aktivním uhlím nebo právě skořicí. A proč? Protože jsou to látky s vysokým antiseptickým účinkem. Po hnilobě nebude rázem ani památky.

Skořice pomůže i proti opadávání poupat, které často zapříčiní stres z přesazení či nového prostředí. Nebojte se, jde o přirozený jev, jednoduše nechte rostlinu si zvyknout na nové prostředí, a vše se spraví. Pokud však chcete vyzkoušet účinnou prevenci, vsaďte právě na hnojivo z jablečných slupek a skořice.

Orchidej Phalaenopsis není náročná na péči. Naučte se ji správně přesadit

Jaký je váš návod na úspěšné pěstování orchidejí se vším všudy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
101 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články