Pokud chcete, aby vaše okurky a rajčata plodily opravdu až do konce sezóny, vyživte je těmi správnými prostředky z domácnosti.
Pokud už to na vaší zahradě vypadá neslavně a listy okurek začínají žloutnout, zkuste je ještě zachránit a zachovat jejich plodnost opravdu až do příchodu pravého podzimu i s jeho nízkými teplotami. Musíte si však k ruce vzít ty správné pomocníky – skvěle poslouží jód a jedlá soda.
Postřik okurek sodou a jódem
Když listy okurek začínají žloutnout, znamená to, že je začínají sužovat nejrůznější patogeny. Málokdy jsou na vině příliš nízké teploty, jak si mnozí lidé myslí. Pokud však zasáhnete včas, můžete se ještě z této zeleniny těšit pěkných pár týdnů. Stačí si připravit roztok z těchto ingrediencí:
- 5 litrů teplé vody,
- 1 lžíce jedlé sody,
- 15 kapek jódu,
- 1 lžička tekutého mýdla.
Vše smíchejte a přelijte do rozprašovače. Poté roztok nastříkejte na rajčata a okurky, a to tak, aby přípravek dobře ulpěl na horní i spodní straně listů. K ošetření přistupte nejlépe večer. Roztok ochrání listy před chorobami, zlikviduje už přítomné patogeny a trochu také podpoří rostliny v období růstu plodů.
Jak funguje jód při péči o rostliny
Jód poskytuje rostlinám prostředky pro boj proti houbovitým a dalším chorobám a samozřejmě také proti zákeřným škůdcům. To však není jeho jediná pozitivní vlastnost. Zároveň totiž zvyšuje rychlost fotosyntézy probíhající v listech a optimalizuje metabolismus dusíku a sacharidů v rostlinách. Díky jeho použití tedy budou okurky a rajčata nejenom zdravější, ale také bujnější.
Pro hnojení použijte popel
Pokud chcete své okurky a rajčata vyživit správně, pak místo chemie můžete použít dřevěný popel. Ovšem abyste své rostliny zásobili tím správným množství živin, musíte ke hnojení popelem přidat ještě jeden malý trik. A tím je kuchyňský ocet, který okurkám pomůže zejména se vstřebáváním vápníku a draslíku. Nedostatek draslíku se projevuje žloutnutím listů a deformací plodů, nedostatek vápníku se zase negativně projeví na velikosti plodů.
A jak popel použít? Velkou sklenici nasypte do 10 litrů vody, přilijte stejně velkou sklenici octa a nechte přes noc vylouhovat. Pak popel stačí použít k zálivce okurek a rajčat. Dejte však pozor na mechanismus působení. Popel z tvrdého dřeva má poměrně vysoké pH s hodnotou 12–13. Naopak ten z toho měkkého se v tomto ohledu pohybuje kolem 10.
Na co si dát pozor
Popel nepoužívejte na čerstvě vápněných půdách, jelikož může vzhledem ke svému pH snížit asimilovatelnost fosforu a jedním dechem také zvýšit zasolení substrátu. Pokud vám nějaké hnojivo zbude, klidně ho použijte i pro jiné části zahrady. Nikdy však ne ke kyselomilným rostlinám, jako jsou jehličnany, vřes a vřesovec, rododendrony, lilie, borůvky, hortenzie, chryzantémy, zimolez, vilíny a jabloně.