Odstranění mastných skvrn z tapet i omítek levnou domácí metodou

                   

Stalo se vám, že se najednou na bělostně čisté tapetě objevil nevzhledný mastný kruh? Tapety se bohužel znečistí mnohem snadněji než běžným způsobem natřená stěna. Protože jsou většinou vyrobeny z papíru, nasáknou velmi ochotně jakoukoliv mastnotu. Stačí otisk nemytého prstu, zpocená dlaň nebo kapka oleje, která vystříkla při smažení.

Takový flíček pak působí nevzhledným dojmem a přitahuje pozornost. Není však potřeba tapety okamžitě vyhazovat a vyměňovat za nové. Připravili jsme si pro vás několik účinných triků, jak se skvrnami zatočit.

Záleží na materiálu

Na trhu dnes najdeme mnoho různých typů tapet. Na jejich výrobu se používají rozličné materiály. Vinylové a vliesové jsou podstatně odolnější než papírové. Musíte si za ně ale trochu připlatit. Když si to potom v hlavě spočítáte, vyplatí se to. Často se používají k vytapetování koupelen a kuchyní, protože nepropouští ani vodu.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Příprava před čistěním

Než se pustíte do samotného čištění, zjistěte si, z jakého materiálu je tedy tapeta vyrobená. Pokud si to nepamatujete z dob, kdy jste tapety kupovali, měl by být štítek s touto informací na obalu od tapet. Hledejte obrázek s ikonkou vlnky.

  • Jedna vlnka ‒ materiál není voděodolný
  • Dvě vlny ‒ lze čistit neagresivními prostředky
  • Tři vlny s hřebenem ‒ lze umývat vodou i kartáčovat

Pokud jste si neschovali starý obal od tapet, nezoufejte. V tomto případě stačí provést jednoduchý test. Najděte si v místnost prostor, kde je tapeta schovaná za nábytkem, a malou plochu otřete navlhčenou houbičkou na nádobí. Pokud si tapeta uchová svůj původní vzhled i po uschnutí, můžete se bez obav pustit do mokrého čištění.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

A co s papírovou tapetou?

Jestli jste došli ke zjištění, že tapeta je papírová, nemůžete ji namáčet. Existuje ale několik alternativních způsobů suchého čištění, jak se mastnoty zbavit. Pokud skvrnu zaregistrujete v okamžiku, kdy vznikla, tak ještě nepronikla obložení. V tomto případě vyzkoušejte na postižené místo přiložit kus suchého chleba. Těsto držte na místě, dokud nenasákne veškerou mastnotu.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Další řešení představuje použití žehličky a ubrousku. Žehličku zahřejte na mírnou teplotu, položte papírový ubrousek na mastnou oblast a přes ubrousek ji vyžehlete. Opakujte tento cyklus tolikrát, dokud skvrna nezmizí. Vždy si vezměte nový ubrousek. Na malé skvrnky a otisky prstů dobře zafunguje i obyčejná guma z papírnictví. Dejte ovšem pozor, abyste hrubou silou tapetu nenatrhli. Pokud nemáte gumu, ještě lépe vám poslouží melaminová houba, která ale brousí povrch hruběji. Při jejím používání dbejte ještě vyšší opatrnosti.

Čistící metoda pro vinylové a vliesové tapety

Voda sama o sobě mastnotu neodstraní. Nejjednodušší je vyrobit si mýdlový roztok, kdy do teplé vody přidáte malé množství mýdla nebo vašeho oblíbeného prostředku na nádobí. Namočte do roztoku houbu a skvrnu opatrně otřete a pak ji vysušte hadříkem z mikrovláken. Postup opakujte, dokud tapeta nebude čistá.

Diskuze Vstoupit do diskuze
95 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články