Cibule obsahuje celou řadu účinných látek, které mohou dát základ velmi účinnému a především levnému hnojivu pro pokojovky.
Pokojovým rostlinám se ne vždy daří tak, jak bychom očekávali. A právě proto je třeba jim občas pomoci vhodnými prostředky. Není však třeba sázet na ty drahé z obchodů. Místo toho sáhněte po těch, které si můžete připravit doma doslova za pár minut. Zapomeňte na drahé nebo exotické ingredience – základem tohoto hnojiva je docela obyčejná cibule.
Prospěšné účinky kuchyňské cibule
Cibule kuchyňská (Allium cepa) patří do čeledi liliovitých a lze v ní najít celou řadu prospěšných živin. Jde například o vitamín C, dále fosfor, vápník, síru, selen, zinek a siličnaté látky (to jsou ty, kvůli nimž při krájení cibule člověk slzí). Má však také skvělé antibakteriální účinky, takže najde uplatnění i v lidové medicíně. Uplatňuje se kupříkladu při léčbě nachlazení, snižuje krevní tlak, ničí střevní parazity, pomáhá při odkašlávání, pomáhá při hmyzím bodnutí a snižuje křehkost cévních stěn.
Ovšem velmi může pomoci i rostlinám. Umí je totiž podpořit v mnoha oblastech jejich života:
- přítomnost sirnatých sloučenin dokáže skvěle odpuzovat mnohé škůdce a hmyz
- fytoncidy (allicin) dokážou velmi efektivně potlačovat růst škodlivých mikroorganismů,
- cibule působí i na patogenní bakterie a plísně,
- amoniak, alkyl a methyl trisulfidy pak nabídnou skvělé antibiotické vlastnosti.
Ultrarychlé hnojivo z cibule
Výroba hnojiva z kuchyňské cibule není těžká. Aby však bylo opravdu účinné, vybírejte si k jeho výrobě cibuli s vysokým obsahem silic. Zpravidla jde o ty odrůdy, které jsou vhodné ke skladování (a bývají tedy štiplavější). Jmenovat lze například tyto:
- Jarní Všetana
- Schoderleer
- Grenada
- Karmen
- Triummf F1
- Holandská krvavě rudá
- Hiberna
- Bolero F1
- Alice
- Tosca
- Lusy
- Wellina
Stačí, když si vezmete jednu jedinou cibuli tohoto druhu a nakrájíte ji na osminky. Neloupejte ji – potřebovat budete i slupku. Poté vše přeneste do mixéru a rozmixujte najemno. Výslednou hmotu přeceďte přes gázu a dobře vymačkejte. Jakmile budete mít hotovo, přelijte cibulovou šťávu do nádobky s rozprašovačem. Do jedné sklenice vody poté stačí čtyři až pět stříknutí a vše můžete použít jako hnojivo na rostliny. Pro oslnivé výsledky stačí jedna sklenice týdně.
Nastartujte kvetení sodou
U pokojových květin, které dlouho nekvetly, však tento postup stačit nemusí. Proto je během prvního měsíce třikrát zalijte slabým roztokem jedlé sody. Příprava tohoto hnojiva je velmi jednoduchá: na 10 litrů vody vezměte 1 polévkovou lžíci jedlé sody. Roztok lze na rostliny stříkat nebo jím můžete své svěřence i běžně zalévat. Na každý středně velký květináč je potřeba přibližně 1 litr roztoku. Květináč vždy prolijte vrchem, jedlá soda totiž zároveň bojuje proti patogenům usazeným v substrátu.