Příprava cibule se často pojí s jedním nepříjemným fenoménem – štípání v očích. Tomu však lze opravdu snadno zabránit.
Ke krájení a loupání cibule se obvykle pojí jeden nepříjemný problém – štípání v očích. Pokud však víte, jak vyzrát na štiplavé silice a šťávy, které se při toto procesu z této oblíbené zeleniny uvolňují, nebudete se muset s touto obtíží už nikdy potýkat. Je pouze třeba dodržovat některé osvědčené techniky. Pomůže vám například dostatečný odstup, ale i to, když ještě před přípravou cibulového základu do pokrmů použijete jednoho oblíbeného kuchyňského pomocníka.
1. Loupání cibule a jak na to
Při loupání cibule je pomoc snadná. Aby oči neštípaly, stačí cibuli na chvíli namočit do studené vody. Slupka trochu nabobtná a půjde snadněji a rychleji sloupnout. Nebo můžete cibuli loupat pod tekoucí vodou.
2. Krájení a vhodný postup
Při krájení se už narušení celistvosti cibule nevyhnete a dráždivé silice vesele stoupají k vašim očím a nosu. Rad a návodů, jak jim v tom zabránit, je mnoho, zkuste některé vyzkoušet:
- Držte si odstup. Krájejte co nejníže a hlavu držte trochu stranou, čím blíže k cibuli budete, tím rychleji začnete slzet.
- Použijte ostrý nůž, aby cibuli nemačkal, ale rychle a hladce jí projížděl. Čím méně buněk poškodíte, tím méně silic se uvolní.
- Buďte rychlí. Krájejte svižně a co nejdéle držte cibuli v kompaktním tvaru.
3. Cibuli předem zchlaďte třeba v lednici
Profesionální kuchaři krájí cibuli vychlazenou. Můžete ji předem oloupat a dát vychladit v sáčku do lednice, nebo ji na chvíli vložit do mrazáku. Vychlaďte i nůž a prkénko.
4. Cibuli lze i zahřát
Zahřejte ji. Tato rada nabádá, abyste cibuli vložili na 15 až 20 sekund do mikrovlnné trouby. Množství uvolňovaných silic se prý sníží na minimum. Anebo ji krájejte vedle sporáku, na kterém klokotá vařící voda. Silice se navážou na páru a nedoputují k vašim očím.
5. Brýle na krájení cibule
Nasaďte si brýle, a to nejlépe potápěčské, které kryjí i nos, a nebo kuchařské. Asi budete vypadat k popukání, ale slzení se rozhodně sníží. Ve své blízkosti umístěte větrák, aby od vás štípavé výpary odháněl.
6. Jak zabránit štípání cibule chlebem
Rada našich babiček říká: žvýkejte kousek chleba. Princip je neznámý, ale prý zaručeně funguje. Další osvědčený prostředek je prý pískání, asi proudem vzduchu odháníte výpary dál od svých očí a nosu.
7. Vyplázněte na cibuli jazyk
Nejúsměvnější rada je vypláznout jazyk. Principem bude dýchat ústy a ne nosem, stejně by asi posloužil kolíček na nose, ale jak dlouho jedno nebo druhé vydržíte, záleží na vás.
Pokud ani jedna z rad nezabere, protože jste buď příliš citliví na cibuli a nebo je mimořádně štiplavá, pak můžete použít různé zakoupené sekáčky a nebo přímo koupit vakuově balenou nakrájenou cibuli. Prodává se na kostičky i na plátky, jen si vybrat.