Uvařte letos bramborový salát opravdu perfektně tak, aby už nikdy nebyl kašovitý a vodnatý. Tajemství je ve vaření brambor.
Dost možná si říkáte, že uvařit brambory do bramborového salátu nemůže být nijak složité. Koneckonců, dělá se to po generace stále stejně. A v tom je dost možná ten problém – určitě se už i vám stalo to, že jste v salátu narazili na nedovařený kousek nebo se vám naopak celá várka rozvařila jen kvůli tomu, že „vzorková“ brambora byla právě při zkoušení vidličkou stále ještě tvrdá. A jak tomu tedy předcházet?
Jak vařit brambory na bramborový salát
Tradičně se brambory do bramborového salátu vařit vcelku a ve slupce. Pokud to však chcete protentokrát zkusit jinak a takříkajíc se sázkou na jistotu, budete se muset při jejich přípravě zapotit trochu víc. Jednoduše je oloupejte a poté nakrájejte na kostičky té velikosti, kterou chcete mít v salátu. V hrnci je zalijte studenou vodou a pomalu přiveďte k varu.
Předtím je samozřejmě ještě osolte – pozdější dosolování už zkrátka a dobře nefunguje tak dobře, protože se sůl už v salátu nedokáže tak rovnoměrně rozložit. A teď už vám jen brambory zbývá perfektně uvařit. Po deseti minutách je začněte kontrolovat nožem nebo špejlí a jakmile budou akorát, okamžitě je sceďte a zalijte trochou studené vody. Var uvnitř se tak zastaví a brambory zůstanou opravdu perfektní.
Jak připravit vrstvený bramborový salát
Nechce se vám krájet brambory před vařením, ale přesto byste rádi měli letos dokonalý bramborový salát? Triků pro přípravu bramborového salátu je opravdu hodně. Tak proč pro jednou nevyzkoušet také vrstvený bramborový salát? Uvidíte, že se vám díky němu odteď salát povede vždycky na jedničku.
Co je vrstvený bramborový salát
Je to klasika s vychytávkou. Mnohem lépe se míchá a kostičky do bramborového salátu zůstanou vcelku. Nebudete se tedy muset potýkat s „oslizlými“ bramborami nebo jakýmkoli jiným problémem.
Suroviny:
- 1 kg brambor
- 1 řapíkatý celer (nebo 1/2 bulvy kořenového)
- 3 mrkve
- 2 petržele
- 1 cibule šalotka
- 100 g mraženého hrášku
- 6–8 nakládaných okurek (podle velikosti a chuti)
- 2 vejce
- 250 g majonézy
- 1 lžička plnotučné hořčice
- sůl, pepř
- lák z okurek
Jak připravit vrstvený bramborový salát
Brambory omyjte a uvařte doměkka. Mírně zchladlé oloupejte. Zvlášť vařte oloupanou mrkev, petržel a případně bulvu celeru na skus. Hrášek povařte jen krátce a zchlaďte. Všechnu zeleninu vařte v osolené vodě, nebudete muset tolik dosolovat salát. Vejce uvařte natvrdo a oloupejte. Brambory nakrájejte na větší, ostatní zeleninu a vajíčka na menší kostičky, řapíkatý celer na jemné plátky.
Majonézu smíchejte s hořčicí a 3–4 lžícemi láku. Do mísy dejte 1/3 brambor, osolte je a opepřete, na ně nasypejte 1/3 všech ostatních přísad a zalijte 1/3 majonézy. Postup opakujte. Zlehka promíchejte, ochutnejte a případně dochuťte. Dejte rozležet do chladna na pár hodin, klidně přes noc.