Slepičí vejce by se nikdy nemělo umývat, může se tím stát zdraví nebezpečné

                   

Příprava většiny pokrmů začíná tím, že důkladně umyjeme všechny používané suroviny. Zbavíme je tím nečistot a nebezpečných bakterií. Jenže existují i potraviny, kterým může voda škodit. Jednou z takových potravin je i obyčejné slepičí vejce. Odborníci stále více doporučují neumývat ho, jelikož se tím může stát dokonce i zdraví nebezpečné. Navíc jeho umytí na kvalitě výrobku nic nezmění.

Ideální potravina pro sportovce

Vejce jsou velmi zdravou potravinou, která je odpradávna doporučována hlavně sportovcům, kulturistům a těžkým atletům. Jsou totiž kvalitním zdrojem bílkovin. Přidávají se také do mnoha pokrmů teplé i studené kuchyně a velmi oblíbená je i jejich příprava ke snídani. Obsahují také důležité vitamíny a minerály. Které jsou to především?

  • Vitamíny A, D, E, K
  • Riboflavin
  • Selen
  • Vápník a železo

Ministerstvo zemědělství Spojených států amerických ve svých požadavcích stanovuje, aby se před rozbitím skořápky a použitím vajec důkladně opláchly studenou tekoucí vodou, která odplaví nečistoty a choroboplodné zárodky. Během tohoto procesu ale vejce ztrácí i přírodní ochrannou skořepinu zvanou kutikula. Po omytí vajec je tedy potřeba je potřít ještě jedlým minerálním olejem, který zabrání, aby se dovnitř dostaly bakterie.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Mytím se do vejce mohou dostat bakterie

Mnoho odborníků na zdraví je však přesvědčených, že takovýto postup je velice riskantní. Jelikož skořápka vajíčka je porézní, její mytí zvyšuje riziko vniknutí nebezpečných mikrobů dovnitř vajíčka. Toto riziko se ještě zvyšuje, pokud ho myjeme studenou vodou. Za takových podmínek je pro bakterii velmi snadné dovnitř vajíčka proniknout a nakazit i tu část, kterou člověk sní.

i

Příprava většiny pokrmů začíná tím, že důkladně umyjeme všechny používané suroviny. Zbavíme je tím nečistot a nebezpečných bakterií. Jenže existují i potraviny, kterým může voda škodit. Jednou z takových potravin je i obyčejné slepičí vejce. Odborníci stále více doporučují neumývat ho, jelikož se tím může stát dokonce i zdraví nebezpečné. Navíc jeho umytí na kvalitě výrobku nic nezmění.

Ideální potravina pro sportovce

Vejce jsou velmi zdravou potravinou, která je odpradávna doporučována hlavně sportovcům, kulturistům a těžkým atletům. Jsou totiž kvalitním zdrojem bílkovin. Přidávají se také do mnoha pokrmů teplé i studené kuchyně a velmi oblíbená je i jejich příprava ke snídani. Obsahují také důležité vitamíny a minerály. Které jsou to především?

  • Vitamíny A, D, E, K
  • Riboflavin
  • Selen
  • Vápník a železo

Ministerstvo zemědělství Spojených států amerických ve svých požadavcích stanovuje, aby se před rozbitím skořápky a použitím vajec důkladně opláchly studenou tekoucí vodou, která odplaví nečistoty a choroboplodné zárodky. Během tohoto procesu ale vejce ztrácí i přírodní ochrannou skořepinu zvanou kutikula. Po omytí vajec je tedy potřeba je potřít ještě jedlým minerálním olejem, který zabrání, aby se dovnitř dostaly bakterie.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Mytím se do vejce mohou dostat bakterie

Mnoho odborníků na zdraví je však přesvědčených, že takovýto postup je velice riskantní. Jelikož skořápka vajíčka je porézní, její mytí zvyšuje riziko vniknutí nebezpečných mikrobů dovnitř vajíčka. Toto riziko se ještě zvyšuje, pokud ho myjeme studenou vodou. Za takových podmínek je pro bakterii velmi snadné dovnitř vajíčka proniknout a nakazit i tu část, kterou člověk sní.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Kvůli odstranění přírodní ochranné bariéry se před i po rozbití tedy dovnitř vejce mohou dostat nebezpečné bakterie. Pokud se ale i přesto nechcete vzdát očištění vajec, je daleko lepší mýt je pod teplou vodou. Za žádných okolností byste také neměli používat mýdlo.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Kvůli odstranění přírodní ochranné bariéry se před i po rozbití tedy dovnitř vejce mohou dostat nebezpečné bakterie. Pokud se ale i přesto nechcete vzdát očištění vajec, je daleko lepší mýt je pod teplou vodou. Za žádných okolností byste také neměli používat mýdlo.

Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články