Hnojivo ze starého pečiva dodá rostlinám potřebné živiny pro správný růst

Zbytky starého pečiva nemusíte mlít na strouhanku nebo je házet do koše. Můžete z nich vyrobit i velmi účinné hnojivo.

i Zdroj fotografie: Depositphotos / Juandev / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Pečivo, které už nelze zkonzumovat (třeba kvůli jeho tvrdosti), nemusí přijít do mlýnku na strouhanku, ani do odpadkového koše. Naopak – pokud ho šikovně zpracujete, může ještě vyživit vaše rostliny perfektním způsobem.

Jak hnojit pokojovky pečivem

Rostliny mohou být přihnojovány zbytky pečiva ve formě kompostu – to je ta základní a zároveň nejjednodušší varianta. K tomu, abyste vytvořili kompost, musíte jen smíchat zbytky pečiva s jinými organickými materiály. Vhodné jsou například listy, posekaná tráva a odpad z kuchyně. Tyto materiály se postupem času rozkládají a vytvářejí přírodní hnojivo, které můžete použít k přihnojení vašich rostlin. Ovšem existuje i mnohem jednodušší cesta: přímá výroba hnojiva.

Jak vyrobit hnojivo ze starého pečiva

Chcete-li vyrobit hnojivo ze starého pečiva, musíte jen dodržet několik důležitých kroků. Je vhodné postupovat takto:

  • Rozemelte pečivo na jemný prášek.
  • Smíchejte 1 díl rozemletého pečiva s 10 díly vody.
  • Nechte směs odstát na teplém místě po dobu 24 až 48 hodin.
  • Poté roztok přeceďte a jednoduše jako hnojivo pro rostliny.
  • Není třeba ho nijak ředit.

Výroba hnojiva ze starého pečiva představuje jednoduchý a levný způsob, jak dodat rostlinám všechny potřebné živiny. Ovšem záleží také na tom, jaké pečivo jim dopřejete. Je to stejné jako u lidí – čím lepší je výchozí produkt, tím více živin z něj získají. Například celozrnný chléb obsahuje řadu důležitých živin, zejména bílkovin, vlákniny, sacharidů, železa, vápníku, hořčíku a některých vitaminů skupiny B. Tyto živiny jsou důležité pro zdraví a správnou funkci lidského těla, ovšem skvěle je využijí i rostliny.

Použití starého pečiva jako hnojiva iZdroj fotografie: Depositphotos

Které pokojové rostliny pečivem nehnojit

Ne všechny pokojovky však tuto výživu ocení. Ty kyselomilné totiž potřebují pro svůj růst kyselou půdu s pH mezi 4,5 a 6,0, a právě hnojení pečivem může postupně měnit půdní reakci do nechtěných hodnot (ze stejného důvodu se pro ně nedoporučuje ani hnojení droždím). Tyto rostliny obvykle rostou v borových lesích a rašeliništích, a proto potřebují půdu s vyšším obsahem kyseliny huminové. A totéž platí i pro rostliny na zahradě, kam můžete za běžných okolností zbytky hnojiva pečiva vylít.

Tady jsou některé z nejběžnějších kyselomilných rostlin, kterým udělá lépe například citronová šťáva anebo kávová sedlina:

  • brusnice chocholičnatá (Vaccinium corymbosum, syn. Cyanococcus corymbosus)
  • hortenzie stromkovitá (Hydrangea arborescens)
  • konvalinka vonná (Convallaria majalis)
  • hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophylla)
  • pomněnky (Myosotis)
  • rododendron (Rhododendron)
  • chryzantéma (Chrysanthemum)
  • lilie (Lilium)
  • hyacinty (Hyacinthus)
  • azalka (Azalea)
  • brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus)
  • vřesovec pleťový (Erica carnea)
  • hortenzie řapíkatá (Hydrangea petiolaris)
  • vřesy (Calluna L.)

Jaká DIY hnojiva máte nejraději vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
112 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články