Z jednoho semínka krásný stromek: Pěstování mandarinky není složité, chce to ale trpělivost

Pěstování mandarinky ze semínky nemusí být obtížné. Pokud dodržíte několik základních triků, docela jistě se vám to povede.

i Zdroj fotografie: Daderot / Lalosz41 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Pěstování citrusů v domácích podmínkách má spíše dekorativní účel – jen málokdy se totiž dočkáte plodů, a pokud už přece jen ano, bývají spíše kyselé a nedobré. Ovšem i stromek, který „pouze“ kvete a zelená se, může udělat mnoho radosti. Květy navíc krásně voní. Pro domácí pěstovávání je skvělá například mandarinka. Jak si ji vypěstovat ze semínka?

Pěstování mandarinky ze semínka

Semena můžete získat z mandarinky zakoupené v obchodě nebo na trhu. Pokud máte přístup k čerstvým plodům, nejlepší je použít semena z nich, protože starší semena mohou mít nižší úspěšnost klíčení. Jakmile získáte vhodný plod, vyberte z něj silné a neseschlé semeno a omyjte ho, abyste odstranili zbytky dužiny.

Připravte si půdu smísením rašeliny a písku v poměru 1:1. Poté vyberte květináč o velikosti 15 až 20 cm a naplňte ho připravenou zeminou. Do ní zasaďte semínko tak, aby bylo zcela zakryto a zavlažte ho. Udržujte půdu vlhkou, ale ne přemokřenou. Můžete také pokrýt květináč plastovou fólií, abyste uvnitř udrželi potřebnou vlhkost a teplotu. Semenáčky mandarinek pěstujte na slunném místě (musí být ovšem chráněny před přímým sluncem).

Za jak dlouho vyklíčí mandarinka

Může trvat několik týdnů, než se objeví první listy. Jakmile se to stane, odstraňte plastovou fólii a udržujte rostlinu na slunném místě. Nezapomínejte na pravidelnou zálivku a občas mandarinku pohnojte hnojivem pro citrusy. Jakmile rostlina dosáhne výšky asi 30 cm, můžete ji přesadit do většího květináče a následně při přesazování postupovat jednodušeji podle potřeby tak, aby rostlina měla stále dostatek prostoru a živin.

Jak vypěstovat mandarinku ze semínka iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak naroubovat mandarinku

Pokud chcete víc, než jen okrasu do místnosti, sežeňte si zdravé rouby z velkého stromku (třeba od nadšeného souseda citrusáře) a pokuste se svou mandarinku naroubovat. A jak na to? Odřízněte část stromu, na který budete roubovat, ostrými zahradnickými nůžkami. Odstraňte z něj všechny listy a větve, až zůstanou jen dva nebo tři pupeny.

Zvolte si místo na podnoži, kde budete roubovat očko. Ořízněte podnož ostrými zahradnickými nůžkami tak, aby vznikla rovná řezná plocha. Na ni nasaďte očko tak, aby kůra podnože a očka byla stejně silná. Zkontrolujte, zda je vše přesně umístěno. Poté místo pevně obalte ochrannou páskou, aby spoj držel pohromadě a byl chráněn před vodou a bakteriemi. Nakonec zkontrolujte, zda je spoj pevný a zabezpečte ho důkladně proti vodě a přímému slunci.

Kdy můžete čekat první plody

Kvalitně provedené roubování citrusů vyžaduje zručnost a trpělivost, ale když se postup správně provede, může být výsledkem krásný a plodný citrusový strom. Obvykle však trvá dalších 3 až 6 let, než vyprodukuje ovoce, takže je důležité vytrvat a pečlivě se o něj starat. Bez skleníku nebo alespoň zimní zahrady však bohužel nebude chuť plodů nikterak oslňující a leckdy nedozrají vůbec. Jako nevšední dekorace však poslouží opravdu skvěle.

Rady pro úplně začátečník, pro všechny, kteří s pěstováním citrusů začínají a nemají žádné nebo jen minimální zkušenosti

Jak rostliny jste si už ze semínka vypěstovali vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
129 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články