Koupit pomeranče se může zdát jako lehký úkol. Musíte však vědět, jak se vyvarovat nákupu suchého ovoce, bez špetky chuti.
Pomeranč patří mezi nejoblíbenější druhy ovoce. Je plný vitaminu C a proto velmi prospěšný pro vaši imunitu. Zkuste každý den sníst alespoň jeden pomeranč, nebo vypít trochu čerstvě vymačkaného džusu a udělejte tak něco pro své zdraví. Sušená kůra od pomeranče pak skvěle provoní vaše dezerty a málo kdo ví, že také vyžene moly ze všech skříní v domácnosti.
Na co si dát pozor při nákupu
Nejlepším ukazatelem čerstvosti je jasně viditelný tvar pomeranče. Většinou bývají kulaté nebo oválné a liší se od sebe způsobem využití. Pokud jdete nakupovat pomeranče ke konzumaci, dejte přednost oválným pomerančům, budou mít totiž mnohem sladší dužninu. Pokud však sháníte pomeranče na vymačkání džusu, sáhnete raději po pomerančích kulatých.
Jak vybrat ten nejlepší a nejsladší
Za pozornost stojí také tzv. pupek pomeranče. Všimněte si, zda je spíše uzavřený, anebo mírně otevřený. Čím více je otevřený, tím víc bude mít pomeranč uvnitř sebe částí. Uvnitř velkého pomeranče také můžete najít malý pomeranč, který bude s velkou pravděpodobností spíše suchý. Pro konzumaci bude tedy lepší spíše pomeranč s uzavřeným pupkem. Dužnina bude celistvější a také mnohem šťavnatější.
Pokud chcete koupit pomeranče, na kterých si opravdu pochutnáte, je lepší s výběrem strávit trochu času navíc. Protože není pomeranč jako pomeranč. Rozhodně se řiďte také celkovým vzhledem a dojmem z ovoce a poté se již nemůžete při výběru splést. Čerstvě vymačkaný džus, nebo kousek pomeranče ke svačině jsou hodnotným zdrojem vitaminů a s jejich konzumací proto určitě neváhejte.
Jaké vitamíny obsahuje pomeranč
Pomeranče jsou bohaté na několik vitamínů, zejména vitamínu C, vitamínu A a vitamínu B6. Vitamín C je nejvýznamnějším vitamínem v pomeranči – jeden plod obsahuje asi 70 mg vitamínu C, což pokrývá téměř 78 % denní potřeby u dospělých. Vitamín C působí jako antioxidant a pomáhá udržovat zdravou kůži, podporuje imunitní systém a zlepšuje vstřebávání železa z potravy.