Obří úroda jahod nemusí být snem, s jejím dosažením vám pomůže obyčejný hnůj

Jahody patří mezi nejoblíbenější plody letní sezóny. Abyste se jich mohli dosyta nabažit, zajistěte si hnojivy bohatou úrodu.

Jahody v ruce i Zdroj fotografie: Sujit Kumar / Creative Commons / CC BY-SA
                   

S příchodem jara je na čase oživit spící zahradu. Většina rostlin se probouzí ze zimního spánku a rušno za chvíli začne být i na vašich záhonech. Abyste si zajistili bohatou úrodu jahod, je nejvyšší čas dopřát jim pořádnou dávku toho nejlepšího hnojiva. Pokud vyberete to správné, bude vaše jahodová sezóna bude dlouhá, bohatá a plná sladké a šťavnaté chuti.

Vyberte správné hnojivo

Než své vysázené jahody pohnojíte, věnujte čas výběru toho nejlepšího hnojiva. Aby všechny složky hnojiva zafungovaly tak, jak mají, je pro vás důležité znát pH půdy a pomocí půdního testu zjistit obsah živin v půdě. Takto budete moci vybrat to nejvhodnější hnojivo a doplnit pouze ty živiny, které jsou v půdě zcela nebo z větší části vyčerpány. V opačném případě se může stát že doplníte látky, kterých je v půdě nadbytek a jahody i přes vaši snahu stejně dobře neporostou.

Zkontrolujte vyváženost látek 

Ideální hnojivo má vyvážené zastoupení dusíku, fosforu a draslíku. Toto jsou základní látky, bez kterých rostliny jen těžko rostou. Dusík podporuje růst listů. Fosfor zase působí na růst a rozvoj silného kořenového systému a draslík zlepšuje celkovou imunitu rostliny. Díky draslíku budou jahody odolnější vůči různým chorobám, ale i jiným stresovým zátěžím.

jahody, zálivka, konev, hnojení iZdroj fotografie: Depositphotos

Kdy je nejlepší čas pro hnojení jahod

Pro svůj zdravý vývoj a správné nastartování růstu potřebují jahody doplnit živiny hned na začátku jara. V nejlepším případě jahody pohnojte v první polovině března. Rostlina se tím skvěle probudí a začne se připravovat na další sezónu. Zbytečně však jahody hnojivem nepřelévejte. Pokud jahody překrmíte, může dojít ke zhoršení jejich stavu, žloutnutí listů nebo úplnému zpomalení jejich růstu.

Přírodní hnojiva pro jahody

Vhodná hnojiva pro krmení jahod můžete zakoupit v jakémkoliv specializovaném obchodě. K hnojení však můžete využít také vyzrálý kompost nebo hnůj. Tato hnojiva své látky do půdy uvolňují postupně a pomalu. Jahody tak nezahltí, ale dlouhodobě vyživí. Doporučováno je také mulčování, kterým zajistíte dostatečné zadržování vlhkosti a živin v půdě okolo jahod. Mulč zároveň slouží jako dokonalá ochrana proti plevelům.

Jahody nezapomínejte pravidelně kontrolovat. Jen tak můžete včas reagovat na případnou hrozbu dříve, než vám choroby nebo další nepříjemnosti zničí celou úrodu. Žloutnutím listů nebo zpomaleným růstem dávají rostliny najevo svůj stresový stav, který můžete pravidelnou kontrolou včas odhalit a svou úrodu zachránit. Správným hnojením tak jahodníky ještě více vyživíte a v růstu dokonale podpoříte.

Jarní péče o vysazené jahody

Kdy začínáte s hnojením jahod vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články