Krásné, lahodné a velmi zdravé – borůvky. Tato plodina je obdivována snad všemi. Pokud je pořádně zralá, naše chuťové buňky zažijí explozi chutí. Jsou sladké, nakyslé, mírně trpké – jednoduše dokonalé. Lze je jíst syrové, umixovat z nich smoothie, dopřát si je ve sladkém koláči nebo si z nich udělat ovocný salát, který v kombinaci s banánem bude dokonalý.
My vám ale prozradíme, jak tyto sladké bobulovité plody jednoduše pěstovat.
Nejdříve zdravotní výhody
Borůvky obsahují velké množství vitamínů, ale i minerálních látek. Mohou nám pomoci v léčbě mnoha neduhů. Jaké výhody nám borůvky mohou nabídnout:
- Snížení cholesterolu
- Chrání mozek a díky vysokému obsahu antioxidantů podporují paměť
- Jsou vhodné při dietách – obsahují velmi málo kalorií
- Snižují krevní tlak
- Snižují riziko srdečního onemocnění
- Podporují tvorbu kolagenu
Pěstování bude jednodušší, než si myslíte
Nejdříve najděte vhodné místo pro pěstování. Borůvka keř potřebuje vysoce výživnou půdu a dostatek slunečního svitu. Pokud se rozhodnete borůvky pěstovat na balkoně – půjde to, jen zvolte hluboký a velký květináč.
Uvolněte místo
Nezapomínejte na to, že se keře rozrůstají, proto jim nezapomeňte poskytnout dostatečný prostor pro rozrůstání jak větví, tak i kořenů. Alespoň jeden metr v okolí borůvky nic nesázejte. Jakmile se rozhodnete borůvku keř zasázet, učiňte tak na jaře nebo na podzim. Nezapomínejte, že by kořeny měly být mírně rozrostlé a neměly by proschnout. Také keři dopřejte půdu s kyselostí 5,0 pH.
Prořezávání a mulčování
Pro udržení zdravého a silného keře použijte mulčovací piliny nebo borovou kůru. Ta podpoří udržení vlhkosti a zamezí prorůstání plevelu. Poté, co se borůvka začne rozrůstat, bude dobré, když ji budete pravidelně prostřihávat. Dbejte na to, abyste odstřihli poškozené části keře – polámané, omrzlé či také napadené škůdci. Poté odstřihněte odplozené halouzky, ale i oslabené výhonky. Při hnojení použijte organická hnojiva, speciální pro borůvky.