Když cibule v záhonu žloutne: Pomocnou ruku podá česnek nebo hořčice

Pokud začnou listy cibule žloutnout předčasně, nikdy se nedočkáte plnohodnotné úrody. Zabraňte tomu lidovými prostředky.

hnojení cibule i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pěstování cibule je v zásadě velmi jednoduché a není těžké dočkat se bohaté úrody. Je však třeba zabránit tomu, aby nať cibule zežloutla předčasně. Stačí sáhnout po některých lidových metodách a pohlídat si podmínky, v nichž je cibule pěstována.

Proč listy cibule žloutnou

Existuje několik důvodů, proč může cibule žloutnout dříve, než by měla. Pokud se to stane, nezoufejte, a jako první zkontrolujte četnost zalévání. Nedostatek vody totiž bývá jedním z hlavních důvodů, proč cibule žloutne. Jako prevence toho stavu je ideální pravidelná zálivka cibule 2krát týdně v malých dávkách. Kromě toho by mělo být zalévání prováděno večer, aby se zabránilo spálení rostliny poledním sluncem.

Dalším faktorem, který může vést k žloutnutí cibule, je převlhčení půdy. Pokud je zemina příliš mokrá, mohou se vyskytnout houbové infekce, které vedou ke žloutnutí. Abyste tomu předešli, je důležité udržovat vlhkost půdy na správné úrovni a před výsadbou cibule ve vlhčích částech zahrady vytvořit v záhonech drenážní vrstvu.

Co dělat, aby listy cibule při pěstování na záhonu nezežloutly iZdroj fotografie: Depositphotos

Žloutnutí cibule kvůli patogenům

Cibule také mohou trpět útoky různých patogenů. Abyste tomu předešli, pak nezapomeňte mladé cibulky vždy před výsadbou ošetřit roztokem manganistanu draselného, který pomáhá chránit rostlinu před chorobami. Pokud ovšem na svém záhonku přece jen nějakou infekci zpozorujete, pak si pamatujte, že je důležité všechny postižené rostliny odstranit a přijmout nutná opatření k prevenci dalších infekcí (může jít například o nejrůznější preventivní postřiky).

Jedním z největších problémů, se kterými se můžete při pěstování cibule setkat, jsou škůdci. Třásněnky, háďátka a další nepřátelé dokážou způsobit značné škody. Bojovat proti nim můžete pomocí přirozených prostředků, jako je česnek, tabák nebo hořčice. Lze je vysadit do záhonu nebo z nich připravit odvar nebo tinkturu. Důležité je také střídat plodiny a každý rok měnit místo výsadby cibule, aby se snížilo riziko napadení porostů infekcemi a škůdci.

Co dělat, aby listy cibule při pěstování na záhonu nezežloutly iZdroj fotografie: Depositphotos

Pozor na správnou výživu

Dalším problémem, který může ovlivnit růst cibule, je nedostatek dusíku. Pokud cibule trpí nedostatkem dusíku, mohou její listy žloutnout a ani sklizená hlava nebude tak velká, jak nejspíš očekáváte. Pro dodání dusíku použijte například kompost nebo kopřivovou jíchu.

Zkontrolujte kvalitu zeminy na záhonech

Ale chcete-li mít krásné a zdravé cibule, měli byste se také postarat o kvalitu půdy, kterou používáte. I ta totiž pomáhá výrazně zlepšit výnos a kvalitu cibule. Proto je důležité záhon před výsadbou řádně připravit. Na mysli máme především obohacení půdy organickou hmotou a použití vhodných hnojiv.

Jaké jsou vaše triky pro pěstování cibule?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články