Dodržení přesných zásad přinese letos rekordní sklizně zeleniny. Jedna mrkev může váži až deset kilogramů

                   

Určitě jste slyšeli o případech, kdy se někomu podařilo vypěstovat obří mrkev, bramboru nebo dýni. Pěstování tak velké zeleniny ale vyžaduje mnoho času a také peněz. V cizích zemích můžete pravidelně vídat soutěže o největší vypěstovanou zeleninu. 

Soutěže se pořádají v Evropě i Spojených státech

Nejslavnějším držitelem rekordu je dýně o hmotnosti téměř 1200 kg, která byla zhodnocena jako největší v roce 2016. V roce 2017 vypěstoval obří mrkev Američan Christopher Kvalli a vážila přes deset kilogramů. Pěstitel byl zapsán do Guinnesovy knihy rekordů. Světový rekord, co se týče největší cibule, drží cibule o hmotnosti 8,5 kg a v případě zelí je to téměř 40 kg.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Největší rajče vypěstoval muž z Minnesoty, vážilo 3,8 kg. Největší bramborou se může pyšnit libanonský farmář, který vypěstoval brambor o váze 11,2 kg. I když to vypadá snadně, stát se držitelem takového rekordu není jednoduché. 

Odrůdy se musí pečlivě vybírat a semena musí mít ideální podmínky pro růst

Pěstitelé používají ruční opylování, nespoléhají se na přírodu. Kupují semena elitních odrůd, které jsou finančně náročné. Semena jsou zasazena tak, aby každá rostlina měla svou vlastní zónu a prostor, aby se kořeny nepletly do sousedních. Pěstitelé musí regulovat optimální teplotní podmínky a k tomu jsou zapotřebí speciální senzory, které také nepatří mezi nejlevnější. 

Půda pro jejich sazenice se skládá hlavně z humusu nebo kompostu a pro provzdušnění se používá vulkanická hornina. Hnojení se provádí velmi často. Někteří používají ptačí trus, neváhají použít ten od tučňáků, který k nim putuje z velké dálky. K zalévání používají pouze dešťovou vodu, která neobsahuje vápník a je tak pro rostliny vhodná. 

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Před zaléváním je potřeba vodu ohřát. Pro stimulaci růstu rostlin se používají tablety vápníku a hořčíku. Ty chrání rostliny před škůdci a dalšími nemoci. Pěstitelé si na svých produktech velmi zakládají a věnují jim spoustu času. Navíc je to stojí i nemalé peníze, a tak je vidina vítězství v soutěži velkou motivací. Občas se ale stane, že si chcete vypěstovat něco pro sebe, ale plod předčí vaše očekávání a vznikne velký produkt, kterým se chcete pochlubit.

Mohou se tak objevit obří slunečnice nebo pálivá paprika, která vůbec pálivá být neměla. Příroda si občas se semeny a plody dělá, co chce. 

Diskuze Vstoupit do diskuze
94 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články