Začátek podzimu je ten nejlepší čas pro množení muškátů. Na jaře vás budou čekat krásné sazenice

Namnožte si muškáty řízkováním. Získáte tak krásné a zdravé sazenice pro příští jaro. Řízkování muškátů není složitou ani zdlouhavou záležitostí.

Zdroj fotografie: Pixabay

Muškáty neboli pelargonie jsou častými a oblíbenými rostlinami na pergolách a oknech. Pyšní se krásnými květy nejrůznějších barev, které zkrášlují naše příbytky. Mnoho lidí si je každý rok kupuje, ale mnohem levnější a zábavnější je jejich množení. Nejběžnější způsob představuje řízkování. Je snadné, časově nenáročné a má skvělé výsledky.  

Oddělte muškátový řízek správně

Prvním krokem při množení muškátů je odebrání řízků. To můžete provést jejich odříznutím nebo jednoduchým vylomením. Nejlepší je použít postranní výhony, které pak snáze pouští kořeny. Pokud použijete nůž, nezapomeňte ho vydezinfikovat lihem, abyste zabránili šíření virových chorob. Řízek by měl být alespoň 10 až 15 cm dlouhý a měl by obsahovat alespoň 2 až 3 životaschopné pupeny. Na řízku pak ponechte jeden nebo dva zdravé listy u vrcholu.  

Zdroj fotografie: Pixabay

Dále je třeba si pořídit vhodný substrát. Ten si můžete koupit už namíchaný, ale musíte do něj přidat díl perlitu. Další možností je namíchání vlastní zeminy. Budete potřebovat:

  • tři díly písku,
  • dva díly perlitu
  • a jen díl rašeliny.

Po přípravě substrátu ho sterilizujte propařením. Pro vsazování řízků použijte sadbovače nebo menší květináče. Větších květináčů se vyvarujte, ty totiž zadržují více vody, a to mladým muškátům škodí.  

Dopřejte řízku vhodnou teplotu

V prvních třech až čtyřech týdnech řízky vyžadují hodně světlé místo, ale bez přímých slunečních paprsků, a teploty okolo 20 až 22 °C. Po tom, co rostliny zakoření, což může trvat od dvou do šesti týdnů, postupně snižujte teplotu na 10–15 °C. Při zálivce dbejte na to, aby substrát nebyl příliš přemokřený a v prvních týdnech zároveň s ní aplikujte i protiplísňový přípravek. Tento prostředek můžete během prvních šesti týdnů použít třikrát.  

Zdroj fotografie: Pixabay

Po tom, co muškáty zakoření, je třeba připravit je na zimování. Přemístěte je na světlé a chladné místo a nechte je tam až do příchodu jara. Čím chladnější místo zvolíte, tím méně rostliny zalévejte. Nezapomeňte řízky několikrát zaštípnout, abyste podpořili jejich rozvětvení. Během zimování muškáty krásně narostou a vy se na jaře můžete těšit z krásných zdravých rostlin. Už se těšíte, až vám znovu vykvetou?

Řízkování muškátů je opravdu snadné a zvládnete ho během chvilky