Vyrobte si bylinkový sirup, který se navaří a zachová si všechny vitamíny

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Bavíme-li se o sirupu, většina z nás si představí ovocnou šťávu, která se vaří a je konzervována velkým množstvím cukru, a díky tomu má potenciál vydržet hodně dlouho. Takový sirup sice můžete užívat třeba celou zimu, ale zase obsahuje mnohem nižší množství vitaminů, které se částečně zlikvidují vařením. Pokud ale víte, že sirup zvládnete zkonzumovat rychle, zkuste si jej vyrobit za studena s použitím jarních bylinek.

Bylinky, cukr a citrusy

Na výrobu takového sirupu nebudete potřebovat mnoho surovin. Postačí vám bylinky, cukr, ovoce, zavařovací nebo jiná uzavíratelná sklenice, nůž a prkénko. Dále se bude hodit jeden citron a dvě nebo tři limetky v bio kvalitě. Dají se využít i jiné citrusy dle vaší chuti a možností.

Citrusy zbavte kůry a nakrájejte na tenké plátky. Co se týče bylinek, volte ty, které vám na zahrádce zjara vyrůstají. Dobrá kombinace je například meduňka, mladé listy jitrocele, mateřídouška apod. Bylinky řádně propláchněte pod tekoucí vodou, ale nijak nekrájejte, nechte je vcelku, jak je posbíráte.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Jak na to?

Na dno zavařovací sklenice si naskládejte asi dva až tři centimetry silnou vrstvu bylinek. Poté na tuto vrstvu dejte asi dva centimetry cukru, není třeba přesně měřit, prostě se řiďte podle oka. Nahoru pak přijde několik plátků citrusů. Takto postupujte až do té doby, než zaplníte celou sklenici.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Možná vás nyní zaskočí, že v receptu není žádná voda ani jiná tekutina. Není to žádný omyl – sirup totiž nevzniká louhováním bylin, cukru a ovoce ve vodě, ale postupným uvolňováním léčivé šťávy z bylinek a citrusů. Výroba sirupu tedy zabere nějaký čas – sklenici je nutné nechat stát dva až tři týdny na místě, kam nesvítí slunce, aby se obsah nezapařoval. Poté vzniklý sirup přeceďte a slijte do láhve. Takto vydrží asi týden v lednici. Je skvělý jen tak na chuť, ale pomáhá i k posílení imunity a léčbě horních cest dýchacích.