Pokud chcete, aby se vám v kuchyni vždy dobře pracovalo, musíte si vzít k ruce ty správné pomocníky – ostré nože.
Broušení kuchyňských nožů je základním předpokladem pro zachování jejich funkčnosti a dlouhé životnosti. Časem se však otupí i ty nejlepší, což ztěžuje krájení a snižuje bezpečnost. Existuje však starý, jednoduchý trik, které je snadno vrátí do původního stavu. A potřebovat k němu budete jen docela obyčejný keramický hrnek.
Broušení nožů pomocí keramického hrnku
Najděte mezi svým kuchyňským nádobím keramický hrnek nebo misku s neglazovaným kruhem na dně. Tato neglazovaná část je drsná a funguje podobně jako brusný kámen. Poté položte hrnek dnem vzhůru na rovný povrch. „Aby neklouzal, můžete jej položit na suchou utěrku na nádobí,“ radí k tématu čtenář Jiří K. z Pičína. A přidává i správný postup.
„Držte nůž v úhlu 15 stupňů k neglazované části hrnku. Jemně ho posouvejte dolů po hrnku, od základny čepele ke špičce, a ujistěte se, že takto pracujete po celé délce čepele. Opakujte tento pohyb několikrát na jedné straně čepele a poté přejděte na druhou stranu. Pro dosažení nejlepších výsledků dbejte na to, abyste úhel a tlak udržovali stále stejný.“
Tato metoda sice podle webu PrimaNápady nenahradí profesionální broušení, ale je to rychlý a účinný způsob, jak v nouzi ostrost nože přece jen o něco vylepšit. Mezi další podobné techniky patří například i namáčení ostří do vody se solí, jak psali Chalupáři-Zahrádkáři zde.
Komplexní broušení pomocí brusného kamene
Pro ty, kteří hledají důkladnější metodu broušení, je vynikající volbou brusný kámen. Zvolte ten dvouzrnný, který nabízí hrubý i jemný povrch.
- Kámen položte na ručník, aby neklouzal, a důkladně jej navlhčete vodou. Kámen by měl být po celou dobu broušení mokrý, aby byl zajištěn hladký pohyb a nedošlo k poškození nože.
- Držte nůž pod úhlem 15 stupňů k hrubé straně kamene.
- Posouvejte ho po kameni od základny ke špičce a vyvíjejte na něj přitom rovnoměrný tlak.
- Opakujte 3 až 5krát a poté nůž otřete, abyste odstranili případné zbytky.
- Nakonec obraťte kámen na jemnější stranu a postup opakujte, abyste ostří nože vyhladili.
Testování ostrosti nože
Po nabroušení je podle webu iReceptář také důležité vyzkoušet ostří nože, abyste se ujistili, že je připraven k použití. K tomu se skvěle hodí papír. Uchopte ho za jeden roh a zkuste ho nožem přeříznout pod úhlem 45 stupňů. Ostrý nůž by měl řezat čistě a bez námahy. Další praktický test spočívá v krájení rajčete (ten máme v redakci o něco raději). Ostrý nůž by měl jeho slupku snadno proříznout, aniž by plod rozmačkal.