5 výborných bylinek, které můžete pěstovat pouze ve sklenici s vodou po celý rok

                   

Aromatické byliny jsou vhodné pro pečení, vaření i přípravu různých teplých i studených nápojů. Nejvíce prospěšných látek obsahují ve chvíli, kdy jde o čerstvě utržené lístky. A pokud si chcete poctivé domácí bylinky vychutnávat i doma, nemusíte se nutně pouštět do velkého zahradničení, v některých případech si totiž vystačíte jen s nádobou plnou vody.

Máta

Máta je univerzální bylinka, která velmi dobře roste. Její pěstování je nenáročné a nemá problém ani se stanovištěm, kde není dostatek slunečního světla. Jednou za čas přidejte do vody menší množství hnojiva a poroste rychlostí blesku. Následně si lístky máty můžete trhat například do čaje pro lepší trávení nebo do osvěžujícího studeného nápoje.

iZdroj fotografie: Canva

Šalvěj

Šalvěj je další oblíbenou bylinkou, která nemá problém s pěstováním na zahradě i v bytě. Velmi dobře se kombinuje s mnoha druhy masa a s její pomocí snadno vykouzlíte výtečný pokrm. Navíc má velmi dobré vlastnosti v oblasti dezinfekce a čištění ústní dutiny, což oceníte při zánětech dásní nebo zubních kazech.

Tymián

Mezi nenáročné bylinky, které bez problémů zvládnout i pěstování v obyčejné nádobě s vodou, patří také tymián. Tato aromatická bylina je vhodná na masové recepty a má poměrně výrazné aroma. Připravíte z ní také zdravý a chutný čaj, který tiší trávení a působí příznivým způsobem na vylučovací soustavu. Pro pěstování však vyžaduje slunné místo.

Bazalka

Bazalku využijete hlavně pro recepty z italské kuchyně. Skvěle si rozumí s rajčaty, velmi dobře se hodí do salátu nebo pro zpracování do pesta na těstoviny. Pokud budete mít dostatečnou zásobu čerstvé bazalky, dokážete v kuchyni hotové zázraky. A dobrou zprávou je, že velmi ochotně roste právě na parapetu v obyčejné sklenici s vodou.

iZdroj fotografie: Canva

Rozmarýn

Pěstování rozmarýnu zvládnete na slunných i více stinných místech. Pokud ale nádobu s rozmarýnem umístíte spíše na slunné stanoviště, budou výhonky bohatší a větší. Vůně rozmarýnu se výborně hodí k pečenému kuřeti a podobným receptům. Experimentovat můžete také s dezerty, které rozmarýnem doplníte.

Diskuze Vstoupit do diskuze
125 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články