Přírodní zázrak zvaný rýže: Jediná hrstka v květináči dokáže více než drahá kupovaná hnojiva

Podpořte silný a zdravý růst květin surovinou, která je běžná v každé domácnosti. V hlavní roli bude dnes obyčejná rýže!

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Rýže setá představuje nejpodstatnější obilovinu světa a pro zhruba 25 % celkové populace na Zemi se jedná o hlavní příjem potravy. Její využití ale sahá i za pokličky hrnců v kuchyni, velké zastoupení má například v kosmetickém průmyslu. Svým složením je ale také velmi přínosná pro vitalitu rostlin, jejich správný růst a fungování. Jak tedy rýži použít správným způsobem, aby dodala pokojovým či balkonovým rostlinám živiny, minerály a podpořila správný a silný růst?

Stačí dát pár zrníček do květináče

Ano, opravdu je to tak jednoduché! Rýže jakožto bohatý zdroj škrobu ve vlhké hlíně nabobtná a postupně dochází k jeho uvolňování. Mimo škrob ale v sobě rýže skrývá i vitamíny E a B, antioxidanty, fosfor, zinek, draslík či vápník. Všechny tyto zmíněné cenné látky bývají obsaženy v kupovaných hnojivech, které se ale při velkém počtu květin už mohou stát poměrně nákladnou záležitostí.

Při využití této metody se živiny do půdy uvolňují pomalu, ale zato dlouhodobě. Rozhodně se vyplatí, pokud nechcete neustále myslet na to, kdy jste naposledy rostliny hnojili, a i přesto je chcete mít zdravé, silné a dobře hnojené. Jsou i další alternativy, jak jednoduše hnojit pokojové květiny, mezi nejvyhledávanější patří například kávová sedlina, slupky banánů, bramborový odvar, výluh z kopřiv či lák z okurek.

Rýže obsahuje vitamíny E a B, antioxidanty, fosfor, zinek, draslík či vápník iZdroj fotografie: Pexels

Rýžová voda dodá potřebnou vitalitu

Díky této vitamínové smršti se všechny podstatné živiny a škrob dostanou k rostlině hned, škrob pomáhá kořenovému systému vytvářet vhodné bakterie a fosfor společně s dusíkem a draslíkem jsou nepostradatelné pro správný růst zelené hmoty. Můžete použít vodu, ve které rýži proplachujete, nechat rýži alespoň 40 minut až jeden den odstát, nebo použít zbylou vodu z vaření. Ale pozor! Tato rýžová voda nesmí nikdy obsahovat sůl a měla by mít pokojovou teplotu.

Takto připravenou rýžovou vodu uchovávejte v lednici nejdéle 2 dny, poté je nutné připravit novou. Hnojení tímto způsobem se doporučuje jednou až dvakrát týdně a je vhodné po celou sezónu. Kromě pokojových a balkonových rostlin se hodí i na hnojení zahradních plodin či ovocných keřů, a to zejména předtím, než začnou plodit. Zvýšíte tím jejich výnos.

Jaké zkušenosti máte s přírodními hnojivy vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články