Domácí hnojivo z hořčičného semínka: Rostlinám dodá fosfor, kvetou pak rychleji

Hořčice se ukázala být skvělým pomocníkem nejen v kuchyni. Zkušení zahrádkáři a pěstitelé ji využívají jako surovinu pro výrobu organického hnojiva.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Přestože se to na první pohled může zdát nepravděpodobné, hořčičné semínko vám může posloužit jako složka pro výrobu přírodního hnojiva. S jeho pomocí můžete snadno a účinně obohatit a vyživit půdu na záhonech nebo substrát v květináčích. Nemusíte kupovat drahé prostředky plné nebezpečné chemie, aby vám rostliny na zahradě i doma prospívaly. Za pár korun si vyrobíte dokonalou výživu.

Využití hořčice mimo kuchyni

Mezi zahradníky se hořčice těší už dlouhá léta velké oblibě. Její přední vlastností je schopnost odstranit z půdy těžko rozpustné fosfáty. Některé části hořčice navíc obsahují dusík, který je nezbytným prvkem pro podporu vývoje a růstu rostlin. Snadno a jednoduše si tak připravíte bio organické hnojivo, kterým prospějete celé své zahradě.

Výhody hořčičného hnojiva

Mimo dusíku dodává toto hnojivo do půdy také značnou dávku fosforu, který se podílí na vývoji květů a plodů. V počáteční fázi růstu rostlin byste měli dbát na hnojení komplexními směsmi, které obsahují vyvážené množství fosforu, draslíku a dusíku. Hořčičné hnojivo vám tak může být skvělým pomocníkem. Navíc tato směs dokáže ochránit vaše rostliny před útoky škodlivého hmyzu, a dokonce zabraňuje růstu plevele.

Hořčičné semínko jako výživa iZdroj fotografie: Depositphotos

Výroba hořčičného hnojiva

K výrobě tohoto přírodního hnojiva si připravte uzavíratelnou sklenici, vodu a hořčičné semínko. Do sklenice nasypte přibližně dvě polévkové lžíce semen, zalijte vodou a uzavřete víkem. Důkladně směs protřepejte a nechte 10 dní odstát na stinném a teplém místě. Po těchto dnech přeceďte přes plátýnko a pusťte se do zalévání rostlin.

Výsledkem bude přírodní hnojivo bohaté na složky železa, vápníku, zinku, fosforu a manganu. Pokojové rostliny tímto hnojivem zalévejte pouze jednou týdně, abyste je nepřesytili. Jejich vývoj a růst bude rychlejší a zdravější. Dopřejte své zeleni na jaře tu nejlepší výživu a obohaťte jejich zálivku tímto přírodním hnojivem, které si doma sami vyrobíte za pár korun.

Jaké suroviny z kuchyně používáte k výrobě hnojiva vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
65 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články