Rostliny kvetou celou zimu: Z kuchyňského odpadu vyrábíme bezkonkurenční hnojivo, které snese rostlině modré z nebe

Pokud chcete, aby vaše rostliny pravidelně kvetly, dopřejte jim zásobu všech důležitých vitamínů a minerálů.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

I když je zima pro většinu pokojových rostlin obdobím útlumu, nemusí to tak být vždy. Pokud dopřejete většině pokojových rostlin světlo a dostatek správných živin, ochotně vykvetou prakticky kdykoliv. Naučte se připravovat vhodná hnojiva jen z toho, co najdete doma.

Slupky z ovoce a zeleniny jako poklad

Největší zásobárnu vitamínů obvykle jen tak vyhazujeme do koše. Jde o slupky například z brambor, rajčat nebo banánů. Obsahují totiž celou řadu vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek, takže je lze ještě skvěle využít k výrobě hnojiva. Musíte si však dát pozor, aby nebyly infikovány různými nemocemi. Mezi ty nejzávažnější patří:

  • padlí na okurkách
  • septorióza rajčete
  • alternariová skvrnitost
  • plíseň okurková
  • plíseň bramborová na bramborách nebo rajčatech
  • plíseň okurková na tykvovité zelenině (okurka, meloun, cuketa, dýně)

Pokud si chcete být jistí, že zeleninu zbavíte všech choroboplodných zárodků i zbytků pesticidů, které by rostlinám nemusely prospět, omyjte ji ještě před škrábáním nebo loupáním jedlou sodou.

Slupky z ovoce a zeleniny iZdroj fotografie: Pixabay

Hnojivo ze slupek od brambor

Brambory jsou velmi důležitou složkou lidské výživy. Obsahují vitamín C a vitamíny skupiny B, stejně jako značné množství minerálů a stopových prvků jako: železo, měď, sodík, jód, kyselina listová, draslík, hořčík, vápník, fosfor a další. Ovšem ani to, co z nich vyhazujeme, tyto živiny nepostrádá. Slupky od brambor rostlinám nabídnou velké množství vitaminů B a C, ovšem nesmíme zapomínat ani na jejich obsah vápníku, železa a draslíku, tedy minerálů, které v rostlinných pletivech plní řadu důležitých funkcí.

Využití bramborových slupek pro přípravu hnojiva je opravdu snadné. Stačí je přes noc naložit do studené vody a nechat při běžné pokojové teplotě. Ráno (nejdéle však po 24 hodinách) je třeba roztok přecedit a naředit obyčejnou vodou v poměru 1:1. Vzniklou tekutinu pak můžete použít pro zálivku květin, a to nejlépe jednou za 10 dní.

Slupky z ovoce a zeleniny iZdroj fotografie: Depositphotos

Hnojivo ze slupek banánů

Věděli jste, že banánová slupka obsahuje stejné druhy živin jako samotný banán? Záleží jen na tom, jak zralé banány si pořídíte. Slupky těch nezralých jsou nejbohatší především na saponiny a třísloviny, proto je lze velmi dobře použít k ochraně rostlin před škůdci a houbovými patogeny. Slupky přezrálých banánů obsahují třísloviny a saponiny jen v minimálním množství, mnohem významnější je u nich obsah minerálů a cukrů, takže se výborně hodí k přípravě hnojiva.

Stačí vzít dvě až tři slupky od banánů a vložit je do zavařovací sklenice. Následně je zalijte převařenou vodu, sklenici dobře uzavřete a nechte 48 hodin odpočívat na teplém místě. Po této době dobře přeceďte (slupky je vhodné ještě vymačkat přes síto) a hnojivo nařeďte v poměru 1:3. Nakonec použijte jak zálivku na rostliny dvakrát až třikrát do měsíce. Uvidíte, že se jejich zdravotní stav značně zlepší a brzy vám i vykvetou.

1 čajová lžička pro každou domácí květinu a bujné kvetení je zaručeno

Jak přírodně hnojíte své pokojové rostliny vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články