Ne vše, co vypadá jako nespotřebovatelný zbytek, opravdu patří do koše. Věděli jste například, že cibulové slupky dodají pokrmům barvu? A pokud si připravíte česnekové krutony ze starého chleba, získáte rázem skvělou vložku do salátů nebo polévek. Využití se však najde i pro nejrůznější odpad ze zeleniny nebo třeba pro prošlé droždí nebo vaječné skořápky. Pojďte se spolu s námi podívat na jednotlivé triky pro upotřebení těchto zbytků.
Recept na listy z červené řepy
Také si myslíte, že jde o něco, co je vhodné maximálně pro prasata? Pak vás vyvedeme z omylu. Z čerstvých listů se dá udělat salát a můžeme je těsně před dokončením varu přidat do rýže nebo třeba do zeleninových jídel. Ale skvělé budou i opečené na másle. Navíc řepné listy obsahují mnoho vlákniny, draslíku a železa a jsou také bohaté na vitamíny A a C a kyselinu listovou. Sluší jim to i v pestu dochuceném koriandrem.
Melounová kůra jako základ džemu
Melounová kůra rozhodně není nejedlá, naopak. Při správné úpravě dokáže být i opravdu lahodná, stačí si vyrobit džem z bílé části melounové slupky. Ovšem mnohem více vám zachutná, pokud na ní necháte i trochu červené dužiny melounu. Hodit se vám bude také kousek jablka. Ten produkt díky pektinu zahustí a jako bonus dodá marmeládě přirozenou sladkost. A co budete potřebovat?
- 4 hrnky kůry melounu,
- 1 hrnek cukru,
- 1 velké jablko,
- 1 citron.
Jde o ingredience, které vystačí na jednu malou lahvičku džemu, ovšem množství není problém navýšit. Všechny suroviny vložte do hrnce a zahřívejte. Důležité je neustálé míchání. Protože v džemu není žádná tekutina (kromě citronové šťávy), snadno se připálí ke dnu hrnce. Slupka z melounu změkne asi za 60–90 minut. Po dokončení hotový džem odstavte z plotny a nechte ho vychladnout. Nakonec vše rozmělněte tyčovým mixérem a naplňte do sklenic.
Vaječné skořápky jako hnojivo
Vejce jsou velmi důležitou součástí našeho jídelníčku, protože jsou bohaté na minerální látky. Ve hře je zejména vápník, který je velmi důležitý pro vývoj rostlin, proto jsou vaječné skořápky ideální pro výrobu hnojiva. Do zeminy je možné jednoduše přimíchat jednu rozdrcenou skořápku, ale bohatě stačí i to, když ji nasypete na povrch. V průběhu rozkládání z ní bude rostlina moci přijímat vápník.
Listy kedluben a jejich využití
Listy kedlubnů nejsou bohužel mezi milovníky netradičního vaření příliš oblíbené. I když voní úplně jako kedluben, chutnají bohužel trochu nahořkle. Tento negativní vjem však můžete bez potíží potlačit vhodným kořením, takže se listy skvěle uplatní třeba jako složka do krémové polévky. A mimochodem – mají stejné výživové hodnoty jako samotný kedluben – jsou bohaté především na prospěšný vitamín K.
Vyrobte si hnojivo z droždí
I když bychom prošlé droždí jíst rozhodně neměli, jeho dalšímu využití vůbec nic nebrání, naopak. Pivovarské kvasnice totiž obsahují mnohé cenné látky, například bílkoviny, esenciální aminokyseliny nebo užitečné minerální soli. A nesmíme zapomenout ani na to, že jsou bohaté na vitamín B. Prošlé kvasnice se tak bez nadsázky stanou dokonalým hnojivem pro rostliny jakéhokoliv druhu.
Milují je především růže, muškáty a orchideje, ale vyzkoušet je můžete prakticky u jakýchkoliv rostlin. A jak připravit hnojivo z droždí? Kousek droždí (velikosti přibližně kávové lžičky) rozpusťte asi ve 3 litrech vody. Nechte odstát a jednou týdně tímto roztokem rostliny zalijte. Pokud chcete, aby se kvasinky rozmnožily rychleji, přimíchejte do vody ještě trochu cukru. Nemusíte mít strach. Rostlinám to nijak nevadí.
Česnekové krutony ze starého chleba
Ani starý chléb nepatří do koše, vyrobit si z něj může třeba chutné krutony. Stačí ho nakrájet na kostičky a zalít olejem smíchaným s prolisovaným česnekem. Budoucí krutonky vložte do předehřáté trouby na plech vyložený pečicím papírem a velmi pomalu pečte. Ujistěte se, že se žádné kousky na plechu dotýkají, a za 20 minut máte hotovo. Česnekové krutony ze starého chleba se skvěle hodí například do polévky.
Čajový sáček neutralizuje zápachy
Pokud vložíte použitý čajový sáček do lednice nebo třeba do bot, může vám pomoci neutralizovat nepříjemné pachy. To platí i pro naši pokožku, která například při vaření jídla absorbovala nějaký silný zápach (kupříkladu z česneku). Třením čajového sáčku v rukou nejenom skvěle eliminujete pachy, ale také šetrným způsobem odstraníte odumřelé buňky (vlastně provedete peeling) a stimulujete si krevní oběh.
Pomerančová kůra jako domácí čistič
Pokud pomerančovou kůru jednoduše na jeden den namočíte do obyčejného octa, získáte skvělý domácí čistič. Touto tekutinou můžete vyčistit prakticky jakékoli povrchy (kromě mramoru), a to téměř bez námahy. Po jejím použití budou navíc nejenom zářivě čisté, ale také zcela bez bakterií, a jako bonus velmi voňavé. Citrusy v sobě totiž obsahují přírodní antibakteriální a antivirové látky, což se při úklidu hodí.
Pesto z listů ředkviček
Podobně jako u řepy jsou na tom i listy ředkviček. Většinou je vyhazujeme už v obchodě, a to je rozhodně škoda. Přitom jsou bohaté na vlákninu, draslík a železo. Křehké listy mladých ředkviček vám zachutnají třeba v salátu, nebo se hodí i pro přípravu speciálního pesta, které je dobré pro dochucení polévek a těstovin (stačí přidat slunečnicová semínka, olej a sýr). Bude z nich však i výborná krémová polévka.
Cibulové slupky dodají pokrmům barvu
Naším posledním tipem jsou cibulové slupky. Pokud loupete cibuli třeba před smažením, rozhodně to nedělejte nad košem. Naopak. Slupky si uchovejte a přidejte je do vývarů nebo do základů omáček. Vašim pokrmům totiž dodají báječnou barvu a jako bonus i trochu té skvělé chuti. Můžete si je také nasušit a použít jako hnojivo nebo s jejich pomocí obarvit velikonoční vajíčka zcela přírodní metodou.
A jak využíváte nespotřebovatelné zbytky z kuchyně vy?