Bez vanilkových rohlíčků by nebyly Vánoce. Všechny ostatní druhy cukroví se dají nahradit či vynechat, ale ne tak vanilkové rohlíčky. Jejich příprava nemine žádnou hospodyňku a jejich recenze od podarovaných kolegyň, přítelkyň a rodinných příslušníků je to hlavní, na co během pečení každá z nás myslí. Aby po ochutnání prvního rohlíčku kvitovaly recenzentky váš výkon obdivnými pohledy a žádostmi o recept, je potřeba na výrobě tohoto klasického vánočního cukroví trochu zapracovat.
1. Vychlazené máslo namísto změklého
Do těsta použijte raději ledově vychlazené máslo. Pokud do těsta zapracujete zteplalé a změklé, rohlíčky se budou po upečení drobit a drolit už při letmém doteku. Takže ještě jednou, nikdy před přípravou nenechávejte máslo povolit.
2. Pracujte rychle a nenechte těsto zteplat
Tato poučka vychází z předchozího bodu. Jakmile se těsto zahřejte tak, že máslo začne tát, výsledná struktura upečených rohlíčků bude pryč. Těsto hněťte nejlépe robotem. Pokud robot nemáte, pracujte vidličkou či těsto prosekávejte příborovým nožem, dokud z něj nebude drobenka a pak do něj zapracujte žloutky. Snažte se ho příliš nehníst rukama, a pokud ano, tak co nejrychleji.
3. Použijte mandle namísto vlašských ořechů
Není to vyloženě nutné, ale vlašské ořechy bývají často velmi mastné, což může zhoršit výslednou strukturu těsta a rohlíčky se pak budou více rozpadat. I staré recepty zmiňují použití mletých mandlí. Ty sice nejsou v cukroví tak aromatické, zato jsou delikátnější a nepouštějí tolik mastnoty.
4. Přidejte do těsta žloutky
Fakt, že se těsto rozpadá už při tvarování rohlíčků, rozhodně není samozřejmý a neměli byste ho ignorovat. Pak se totiž budou rozpadat i rohlíčky samotné. Pokud se syrové těsto drolí a láme, zapracujte do něj trochu žloutku. Přidávejte ho tenkým pramínkem tak dlouho, dokud těsto nebude držet pohromadě. Vejce by mělo být rovněž studené.
5. Nepřipravujte si těsto předem
I když je možné si zadělat těsto na rohlíčky třeba dva dny dopředu a uložit ho v lednici, raději to nedělejte. Při odležení těstu opět hrozí, že se bude cukroví po upečení drolit. Tento efekt umocňuje fakt, že pro tvoření rohlíčků se musí těsto po odležení nechat trochu povolit a opět se zde zvyšuje možnost roztavení másla. Takže raději rohlíčky pečte co nejdříve.
6. Použijte vanilkový cukr namísto vanilinového
Na první pohled není rozdíl příliš patrný, na pohled druhý je však zásadní. Vanilin je totiž chemická náhražka pravé vanilky. Je levnější, ale jeho vůně je po čase protivná. Opravdová vanilka je o něco dražší, ale rohlíčky budou vonět jako ztělesněná vánoční pohádka.
7. Obalujte rohlíčky včas a na dvakrát
Když se snažíte obalit rohlíčky v cukru hned po upečení, zjistíte, že nevypadají vábně, a navíc na nich zůstávají otisky prstů. Je lepší proto počkat 2 až 3 minuty po upečení, kdy tuk na povrchu trochu ztuhne, ale ne tolik, aby na sobě neudržel cukr. Pracujte rychle.
Rohlíčky sklepněte do cukru rovnou z pečicího papíru a jemně je proklepávejte, aby se letmo obalily. Je to nejen kvůli chuti, ale i kvůli tomu, že díky cukru rohlíčky zvláční. Pokud mají vypadat úplně luxusně a lákavě na pohled, obalte je těsně před servírováním v cukru znovu.
8. Velikost těsta na rohlíčky neodhadujte
Pokud chcete stejně velké nebo aspoň velmi podobně velké rohlíčky, nenechte to náhodě. Vyválejte z těsta váleček, a ten rozkrájejte na stejně silné proužky. Nejprve vyzkoušejte dva nebo tři, abyste věděli, jak velké rohlíčky ze zvolené velikosti kousků těsta vyrobíte a pak zahajte sériovou výrobu.
9. Netvořte na rohlíčcích špičky
Pokud děláte špičaté rohlíčky, pravděpodobně se jejich konce připálí. Proto zformujte z kousku těsta váleček jen s pomocí prstů, a nikoliv dlaní druhé ruky. Tak vytvoříte pravidelný váleček bez úzkých konců, které se tak nebudou připalovat.
10. Chraňte rohlíčky před teplem
Protože rohlíčky obsahují spoustu tuku, je vhodné skladovat je v chladu. Mohou být i venku na balkóně či za oknem, ale dejte je do polystyrenového boxu, který je ochrání před mrazem. Ten by totiž opět způsobil to, že se budou na dotek rozpadat.
Jak připravujete vanilkové rohlíčky vy? Máte nějaké vlastní tajné tipy?