3 bylinky, které na parapetu porostou i začátečníkovi. Vysít je můžete klidně uprostřed zimy

                   

Zimní měsíce nehrají milovníkům čerstvé zeleně právě do karet. Obvykle je nutné se spokojit s velmi omezenou nabídkou obchodů. Avšak bylinky rychlené v nejrůznějších sklenících nemají tu pravou sílu, kterou od nich obvykle co do chuti a vůně vyžadujeme. To však neznamená, že se musíme jejich báječné funkce během vaření vzdát. Naopak. Snadno si můžeme vypěstovat své vlastní, a to třeba na okenním parapetu.

Jak pěstovat bylinky doma

Většina druhů není nijak náročná, ovšem jednu specifickou podmínku vyžadují téměř všechny – střídání denních a nočních teplot. Zatímco ve dne si budou libovat při teplotách mezi 22–26 °C, v noci budou nejraději, pokud teplota okolo nich poklesne nejméně o pět stupňů. Umožní jim to rychleji vyrůst a zesílit a také vytvořit žádoucí vonné silice. Pro jejich pěstovávání tedy bývá ideální kuchyně nebo ložnice.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Bazalka jako osvědčená klasika

Oblíbená bazalka pravá (Ocimum basilicum) má své místo nejen ve středomořské kuchyni. Skvěle jí svědčí kombinace s rajčaty a olivovým olejem, ovšem uplatní se i v mnoha jiných kombinacích. Bazalka potřebujete zejména dostatek vláhy (jinak bude hořká) a světlo nejlépe jižního nebo východního okna. Spolu s ní můžete pěstovat i další klasiky evropské kuchyně, jako je například bobkový list (Laurus nobilis) nebo majoránka (Oregano majorana).

Pažitka potěší svou štiplavostí

Na pěstování není těžká ani pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum). Potřebuje jen půdu s příměsí písku, která musí být lehčí než u jiných bylinek. Zálivku vyžaduje střídmou, světla dostatek. Největší pozor si musíte dát při jejím sklízení. I když tenké listy pažitky svádí k trhání, nedělejte to, vždy si berte nůžky. A také vždy nezapomeňte otrhávat vznikající květy. Pokud to neuděláte, ztratí vaše pažitka na chuti.

iZdroj fotografie: Pixabay

Oregano a jeho pěstování doma

Oregano neboli dobromysl obecná (Origanum vulgare) je také neodmyslitelně spjato se středomořskou kuchyní, ale skvěle se hodí i do té mexické. Jako koření se používají sušené drhnuté lístky. Na pěstování není nijak náročné vyjma jedné podmínky – zemina v květináčích nesmí nikdy vyschnout. Pokud se to stane, pak vaše rostlinka pravděpodobně nepřežije, na tento aspekt péče je totiž velmi citlivá.

Také během zimy pěstujete bylinky, nebo se spoléháte jen na ty z obchodu?

Naučte se, jak pěstovat bazalku pravou v květináči
Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články