Babiččino hnojivo pro okurky: Díky chlebu porostou do velkých rozměrů

Aplikace chleba k okurkám nejenže recykluje kuchyňský odpad, ale také jim poskytuje udržitelný a levný zdroj živin.

i Zdroj fotografie: Carol Rose / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Okurky, neboli Cucumis sativus, jsou z botanického hlediska opravdu fascinující. Pocházejí z Indie a pěstují se již nejméně 3 000 let, ovšem díky obchodním cestám se rozšířily do dalších částí světa. Těmto zástupcům čeledi Cucurbitaceae, kam patří také melouny a dýně, se nejlépe daří v teplých a úrodných podmínkách.

Ideální letní zelenina

Okurky jsou převážně vodnaté – voda je tvoří asi z 95 %, což je osvěžující zejména v horkém počasí. Samotná rostlina je plazivá liána, která plodí válcovité plody, jež jsou podle botanických standardů technicky vzato bobulemi. Tyto rostliny mají rychlý růstový cyklus a jsou obecně nenáročné na pěstování, pokud mají dostatek slunečního světla, tepla a stálé vlhkosti, jak uvádí odborný web Gardener’s Path.

Proč hnojit okurky chlebem

Chléb obsahuje kvasnice, které navzdory obavám některých zahrádkářů mohou zůstat aktivní a prospěšné i po upečení. Toto droždí podporuje růst mikroorganismů v půdě, čímž zvyšuje vstřebávání živin. Škroby obsažené v pečivu se pak rozkládají na jednodušší cukry a poskytují tak těmto užitečným půdním mikrobům potravu.

Červencové hnojivo pro okurky: Obří úrodu zařídí popel i slunečnice

Aby okurky nebyly hořké: Záleží na způsobu zalévání, na každý metr čtvereční alespoň 5 litrů vody

I když tradiční kompost a komerční hnojiva mají na zahradě své místo, nepodceňujte ani hodnotu kreativních lidových řešení. iZdroj fotografie: Freepik
I když tradiční kompost a komerční hnojiva mají na zahradě své místo, nepodceňujte ani hodnotu kreativních lidových řešení.

Tento proces obohacuje jako bonus také zvyšuje dostupnost živin pro rostliny. A nesmíme zapomenout ani na to, že rozklad chleba dodává půdě organickou hmotu a zlepšuje její strukturu a schopnost zadržovat vodu.

Výroba hnojiva na bázi chleba

Můžete použít jakýkoli druh chleba, ale organický celozrnný chléb může poskytnout více živin díky vyššímu obsahu semen a otrub. Ve vhodné nádobě ho zalijte vodou a nechte na teplém místě asi 14 dní kvasit. Směs by měla při kvašení bublat a vydávat vůni podobnou kvasnicím. Po ukončení kvašení tekutinu sceďte a hotový extrakt z chlebového droždí zřeďte vodou v poměru 10:1 (voda ku extraktu) – na tento poměr nedá dopustit web AgriBeri.

O dobrou sklizeň okurek se postará levná směs popele s droždím

Aktivní růst a dobrou sklizeň okurek zařídí směs popele s droždím

Okurky porostou před očima: Nejlepším hnojivem je tráva s popelem iZdroj fotografie: Depositphotos
Okurky porostou před očima: Nejlepším hnojivem je staré pečivo.

Nejvhodnější doba pro použití tohoto hnojiva je v době kvetení a v době, kdy okurky tvoří plody. Budete potřebovat asi 0,5 litru zředěného hnojiva na jednu rostlinu. Před aplikací zajistěte, aby byla půda vlhká, a to nejlépe tak, že rostliny předem zalijete (anebo počkejte, až bude po dešti). Hnojení opakujte každých 14 dní. A nezapomeňte ani na jejich zaštipování, o tom už Chalupáři-Zahrádkáři také psali.

Co byste měli udělat, když okurky žloutnou a usychají

Jaké jsou vaše osvědčené triky při péči o okurky?

Diskuze Vstoupit do diskuze
98 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články