I když to tak na první pohled nevypadá, všechny houbičky na mytí nádobí v balení, které se od sebe liší barvou, mají i jiný povrch.
Bez houbičky na mytí nádobí si provoz kuchyně snad ani neumíme představit – své uplatnění totiž nachází i při mnoha jiných činnostech. Většina z těch, které nakupujete v obchodě, ovšem má jasné a pestré barvy. Ovšem nejde o žádný marketingový trik, který má zatraktivnit prodávaná balení. Ve skutečnosti může barva konkrétní houbičky na nádobí vypovídat o jejím charakteru a účelu.
Zaměřte se na hrubší část
Zvláštní pozornost je třeba věnovat barvě abrazivní části houby. Ano, to je ta, která se používá k čištění nádobí od velmi odolných nečistot. Tato část houby je vyrobena z hrubých vláken a nalepena na pěnu. Bohužel většina výrobců houbiček v návodu k použití neuvádí, že každá barva těchto abrazivních částí má svou předem určenou tvrdost. Pokud si ovšem významy jednotlivých barev osvojíte, pak si můžete velmi usnadnit práci, ušetřit peníze a vyhnout se nechtěnému poškrábání hrnců nebo pánví.
Šedá nebo zelená abrazivní část
Houbičky, které mají zelenou nebo šedou hrubou stranu, si poradí i s nejobtížnějšími nečistotami. Někdy však může být materiál, který na ně byl použit, příliš tvrdý a může zanechávat škrábance na nádobí, dávejte si na to tedy pozor, a nikdy s ní nemyjte třeba teflon – jinde ji však použít můžete.
S takovou houbičkou dokonale umyjete jakékoli znečištěné povrchy, nejen nádobí. A nezáleží při tom na tom, jak odolné ony usazeniny jsou. Aby ovšem na choulostivém nádobí nezůstaly škrábance, je nutné použít houbičky jiných barev. Zelené houbičky se nehodí k mytí jemných sklenic, pánví s nepřilnavým povrchem a smaltovaného nádobí.
Červená abrazivní část
Houbičky, které mají jednu stranu červenou, se pyšní střední tvrdostí. Jsou považovány za nejuniverzálnější a nejoblíbenější. Nezůstávají po ní žádné stopy ani škrábance, a to ani na nejjemnějším nádobí a při použití většího tlaku. Omyje i jakékoliv jiné povrchy, aniž by je poškodila.
Žlutá abrazivní část
Za nejšetrnější vůči nádobí a vůbec všem předmětům v kuchyni jsou považovány houbičky na nádobí se žlutou stranou. Protože tento materiál má nejmenší tvrdost, lze s ním bez obav vyčistit i zaschlé sklenice a skleněné nádobí. Žlutá strana houbičky si dobře poradí s jakýmkoli znečištěním, aniž by po sobě zanechala neodstranitelné škrábance.
Jak dezinfikovat kuchyňskou houbičku
Pokud jen neradi plýtváte materiálem a nechcete vyhazovat houbičku, která vypadá dobře, ale přitom již pravděpodobně nebude bezpečná na použití, protože se na lince „povalovala“ několik dní, pak vyzkoušejte jednoduchý postup dezinfekce. Nalijte do misky 500 ml vody a přidejte 100 ml octa (nebo méně, pokud chcete dezinfikovat jen jednu houbičku). V tekutině ji ponechte 10 minut, poté dobře propláchněte a máte hotovo.