Pokud si chcete v obchodě vybrat co nejlepší potraviny, musíte se dívat i na složení. Některé z nich však doslova klamou tělem.
Debata o rozdílech mezi bílými a hnědými vejci zaujala v poslední době jak spotřebitele, tak zemědělce. Je to kulinářská hádanka, která lidi nutí přemýšlet: je mezi nimi skutečný rozdíl, nebo je to jen hra se skořápkou?
Záhada barvy? Ani ne
Vejce mají dvě základní barvy: bílou a hnědou. Odstín skořápky určuje plemeno slepice – slepice s bílým peřím snášejí bílá vejce, zatímco jejich hnědé protějšky snášejí vejce s hnědým odstínem. Je to jednoduchá, ale fascinující genetická souhra, která zpestřuje naše snídaňové stoly. Neplatí to ovšem vždy, jak upozorňuje DanaTenzler.
Někteří se domnívají, že hnědá vejce mají oproti svým bílým protějškům nutriční výhodu. Pravdou však je, že barva skořápky nemá žádný vliv na kvalitu nebo výživovou hodnotu samotného vejce. Bílá i hnědá vejce nabízejí stejné základní živiny, včetně bílkovin, vitaminů a minerálních látek. A proč jsou tedy bílá vejce často dražší? Lidem se zkrátka líbí více – vyvolávají pocit luxusu (a někde se objevila i fáma, že jsou nutričně hodnotnější). Tak proto.
Záleží na ceně a velikosti
Další možná odpověď spočívá ve velikosti ptáků – slepice snášející bílá vejce jsou obecně větší a potřebují více krmiva. Vyšší náklady na jejich výživu se proto odrážejí ve vyšší ceně těchto vajec. Mimochodem barva vajec nemá vliv ani na jejich loupání – pokud to však chcete zvládnout rychle a s grácií, vyzkoušejte citronovou šťávu, jak Chalupáři-Zahrádkáři doporučili nedávno.
Jak koupit nejchutnější vejce
„Rozhodujícími faktory, které ovlivňují celkovou kvalitu vajec, jsou strava slepice a podmínky jejího chovu. Proto vždy doporučuji ty od farmářů,“ napsala nám do redakce čtenářka Jana. K. z Kojetína a podobně se vyjádřil i web Žena.Aktuálně. Ať už se tedy rozhodnete pro klasickou bílou skořápku, nebo pro rustikální kouzlo té hnědé, dbejte na to, aby šlo vždy o vejce co nejkvalitnější. Já osobně nakupuji už jen na farmářských trzích – domácí vejce jsou prostě domácí vejce. Těch pár korun navíc za to stojí.