Vejce uvařte společně s citronem, jejich loupání pak bude hračka

Vejce obvykle vaříme se solí, která zabrání rozptýlení bílku do vody ve chvíli, kdy vejce pukne. Svou úlohu však má i obyčejný citron.

Jak využít vodu po vaření vajec i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jednoduché přidání citronu do hrnce s vařícími se vejci může výrazně zmírnit problém s jejich loupáním. Ve spojení se správným řízením teploty tato metoda zajistí, že vaše vařená vejce budou nejen snadná na přípravu, ale i na následnou úpravu. Podle webu Heky je tento trik skvělý i na vaření těch naprasklých (bílek vám tak nevyteče do vody).

Vejce a citron – proč to funguje

Zejména čerstvá vejce mají pověst těch, jejichž skořápka se neústupně lepí na bílek, což často vede k tomu, že po pracném oloupání vypadají nevábně. Ale nebojte se, jednoduchý, ale důmyslný trik s plátkem citronu nebo několika lžičkami citronové šťávy může tento únavný úkol změnit doslova v hračku.

Když totiž do vařící vody přidáte plátek čerstvého citronu nebo do ní nalijete trochu citronové šťávy, kyselina citronová z citronu interaguje s uhličitanem vápenatým ve vaječné skořápce, jak uvádí web JímeTo. Tato reakce změkčí skořápku, která se stane poddajnější (a bude se méně přichytávat k bílku). Samotné loupání tak budete mít hotové doslova za pár vteřin. A pokud mi to přece jen nejde, ještě je trochu „naklepu“ o stranu hrnce. Stačí jen jemně – není třeba rozdrtit skořápky na mikrokousíčky, to bys se naopak vejce loupala o to hůře.

Chytří pěstitelé dávají k rostlinám do květináčů vejce. Nenáročný krok podpoří rostliny v růstu a dodá jim potřebné živiny

Prevence prasklých vajec: teplotní dilema

I když citronový trik řeší jeden problém, je důležité zabývat se i další častou nepříjemností: prasklými vejci během vaření. K tomu obvykle dochází, když jsou vejce přenesena z chladného prostředí (například z lednice) přímo do vroucí vody. „Náhlá změna teploty způsobí teplotní šok, jehož výsledkem jsou prasklé skořápky a nevzhledné bílky,“ připomíná čtenářka Radka T. z Radostova. Abyste tento problém obešli, můžete použít jednu ze dvou strategií.

  • První zahrnuje skladování vajec při pokojové teplotě, což sníží jejich náchylnost k prasknutí během varu (nebojte se – pokud nebyl porušen skladovací řetězec, vejce se vám kazit nebudou). Trvanlivosti se Chalupáři-Zahrádkáři věnovali zde.
  • Druhá strategie vyžaduje plánování dopředu: vyjměte vejce z chladničky přibližně 30 minut před vařením, aby mohla postupně dosáhnout pokojové teploty.
Vaření vajec s citronem může být skvělým způsobem, jak zjednodušit jejich loupání – vše vám zabere už jen pár vteřin. iZdroj fotografie: Pixabay
Vaření vajec s citronem může být skvělým způsobem, jak zjednodušit jejich loupání – vše vám zabere už jen pár vteřin

Výživová hodnota vařených vajec

Kromě skvělé chuti jsou vejce také cenným zdrojem výživných látek. Představují především vynikající zdroj vysoce kvalitních bílkovin, esenciálních aminokyselin a řady vitaminů a minerálních látek, včetně vitaminu D, vitaminů skupiny B, selenu a cholinu. Zařadit je do jídelníčku se tedy rozhodně vyplatí. A nezáleží na tom, zda zvolíte ta hnědá nebo bílá.

3 tipy na loupání vajec

Jaké jsou vaše oblíbené kuchyňské hacky?

Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články