Jak dlouho vydrží vejce v lednici i ve spíži? „Je to méně, než si většina lidí myslí“ avizuje chovatel slepic

Během období Vánoc si mnozí lidé koupili mnohem více vajec, než potřebovali. Málokdo však ví, jak dlouho je lze bezpečně uchovávat.

Zdroj fotografie: iStock

Z hlediska nutriční hodnoty si vajec velmi ceníme. Ne nadarmo jsou považována za jednu z nejvýživnějších potravin. Ovšem velmi snadno se s nimi také vaří. A jakými živinami nás zásobí? Průměrně obsahuje jedno vejce asi asi 6 gramů bílkovin a také hned 13 životně důležitých vitamínů. Navíc je velmi univerzální a levnou potravinou (samozřejmě v závislosti na jeho původu). Může nám však i uškodit, pokud ho skladujeme špatně.

Jak dlouho vydrží vejce v lednici

Bohužel jsou tato pozitiva vykoupena docela jinou stránkou věci. Vejce totiž nelze skladovat tak dlouho jako běžné balené potraviny, a to i přes to, že svůj vlastní obal vlastně tak trochu mají. A proč je tomuto tak? Při konzumaci vajec po uplynutí doby použitelnosti totiž leckdy riskujeme vážné onemocnění. Můžeme si nechtěně způsobit otravu jídlem a následně onemocnět salmonelou nebo se infikovat E-coli bakteriemi.

Všeobecné doporučení říká, že bychom měli běžná vejce spotřebovat nejpozději do tří týdnů od nákupu. Je sice pravdou, že v mnoha případech mohou vydržet i déle, ale už v době 4-5 týdnů po zakoupení se v nich mohou namnožit výše zmíněné patogeny. A jaká vejce je nutné spotřebovat urychleně, protože vydrží jen velmi krátce?

  • S poškozenou skořápkou,
  • předem omytá,
  • nebo zakoupená na hraně trvanlivosti.

Skladování v lednici má svá pravidla

Pokud však chcete mít jistotu, že vaše vejce vydrží opravdu co nejdéle, věnujte velkou pozornost tomu, kde je v lednici skladujete. Nejvíce se jim bude líbit ve střední polici co nejvíce nalepené na zadní část chladničky. Naopak je nikdy neukládejte do dvířek, i když k tomu výrobci lednic často svádí různými držáky apod. Výrobky uchovávané ve dvířkách lednic jsou totiž velmi často vystavovány změnám teplot.

Zdroj fotografie: Unsplash

To jim samozřejmě nesvědčí a přispívá to k jejich rychlejšímu kažení. Naopak potraviny uchovávané uprostřed chladničky jsou na tom mnohem lépe. Také dávejte pozor, abyste neukládali rozbitá nebo jinak poškozená vejce. A pozor i na zbytky skořápek nebo vnitřku vejce. Ty mohou způsobit růst bakterií, které se časem přenesou i na okolní vejce. Dbát na hygienu se při skladování vajec zkrátka a dobře vždycky vyplácí.

Jak skladovat vejce mimo lednici

V zimě řada z nás ukládá slepičí nebo třeba křepelčí vejce do spíže, aby jim nezabíraly místo v lednici. I v obchodech je navíc lze často vidět přímo na prodejní ploše a nikoli v chladicím pultu, a jak to tedy s uložením vajec mimo lednici je? Ve skutečnosti jim tyto teploty nijak nevadí, jen nesmí přesáhnout 20 °C. I tak by však na takovém místě neměly trávit delší dobu než týden. Do té doby je tedy raději spotřebujte.

Jak mrazit vejce pro další použití

Zmrazování vajec se všeobecně nedoporučuje, protože po rozmrazení bývají hrudkovitá a nedobrá. To ovšem můžete změnit správným postupem. Pro začátek vždy oddělte vejce od bílků. Do mrazáku je vkládejte ve vzduchotěsné nádobě, abyste prodloužili jejich trvanlivost a před zmrazením do nich ještě jemně vmíchejte asi lžičku soli. Vejce lze poté bez potíží použít, ale spíše pro tepelnou úpravu. Pro klasické pečení se nehodí.

Zdroj fotografie: Pixabay

Jak uskladnit jídla z vajec

I jídlo vyrobené z vajec je samozřejmě třeba skladovat v lednici. Ovšem jen po omezenou dobu, vydří tu pouze 3–4 dny. Výjimku tvoří vejce, které bylo uvařeno natvrdo – v takovém případě ho můžete bez obav bezpečně konzumovat asi týden. Pokrmy obsahující syrová vejce, kam řadíme především zbytky domácích majonézových salátů, však tak dlouho nevydrží. Proto je vždy zkonzumujte do 24 hodin od přípravy.

Jak poznat zkažené vejce

Při konzumaci vajec obecně platí, že ta s podivnou texturou a samozřejmě také nepříjemným zápachem, by se již pro jistotu neměla používat. Ale všímat byste si měli i dalších faktorů. Například pokud je skořápka slizká, může to značit přítomnost nebezpečných bakterií. A jestliže je na pohmat hrudkovitá nebo z ní dokonce odpadává jemný prášek, znamená to, že je plesnivá. Ani v jednom případě taková vejce nesmíte konzumovat.

Ovšem varovat vás mohou i další faktory. Například pokud je vajíčko zevnitř tlustší nebo jakkoliv zvláštně zbarvené, je to také známka toho, že už pro konzumaci nebude úplně v pořádku. Ale ne všechny problémy na sebe takto upozorní. Například nebezpečná salmonela se bohužel nedá nijak spolehlivě poznat podle textury, barvy ani dokonce ani podle vůně vajíčka. Vše se totiž na první pohled zdá v pořádku. Vždy je proto třeba ověřit datum spotřeby na krabičce.

Zdroj fotografie: Unsplash

Ověřte si čerstvost vajec před jídlem

Někdy se stane, že původní obal vajec vyhodíme a poté nevíme, jak staré vejce doma máme. A jak si tedy ověřit, že je vše v pořádku? Čerstvost syrového vejce vám prozradí trik se sklenicí se studenou vodou. Všeobecně platí, že staré vejce plave na hladině vody, zatímco to čerstvé klesá ke dnu. Každé takto testované vejce je však i v případě kladného výsledku nutné urychleně spotřebovat, omytím totiž přišlo o svou ochrannou vrstvu.

Měli jste už někdy potíže po konzumaci zkažených vajec nebo si tento faktor hlídáte?

Jak bleskurychle oloupat vejce? Máme pro vás skvělou vychytávku!