Mrazák představuje skvělý způsob, jak prodloužit dobu skladovatelnosti česneku, a to bez výrazné ztráty chuti nebo textury.
Skladování česneku v mrazničce je nejen praktickým způsobem, jak prodloužit jeho trvanlivost, ale může také umocnit jeho zdravotní přínosy. Proces zmrazování a skladování česneku je jednoduchý a zajistí, že budete mít tuto všestrannou ingredienci pro své kulinářské výtvory vždy po ruce.
Věda o mraženém česneku
Skladování česneku v mrazničce je předmětem velkého zájmu a diskusí jak mezi kulinářskými nadšenci, tak mezi lidmi, kteří dbají na své zdraví. Nedávná studie uvedená na webu DietaEfectiva naznačuje, že zmrazený česnek si dokáže nejen zachovat svou čerstvost, ale může mít i lepší zdravotní účinky než jeho čerstvý protějšek. Vědci zjistili, že zmrazený česnek by mohl být prospěšnější než česnek čerstvý. V konkrétním experimentu byl česnek uchováván v mrazničce při teplotě -60 stupňů Celsia po dobu dvou měsíců.
Po uplynutí doby zmrazení byl rozemlet a smíchán s určitými sloučeninami, čímž vznikla směs označovaná jako LTAG. Vliv této česnekové směsi byl poté testován na myších, přičemž některé z nich dostávaly vyšší dávky směsi, jiné nižší a kontrolní skupina nedostávala žádné dávky. U myší, které konzumovaly LTAG, se zlepšila vytrvalost a fyzická kondice. Tato studie tedy naznačuje, že mražený česnek pozitivně ovlivňuje organismus a zlepšuje celkové zdraví.
Příprava česneku ke zmrazení
Při zmrazování česneku je nezbytné zajistit, aby stroužky byly čerstvé a nepoškozené, jak uvádí web iReceptář. Neměly by obsahovat plísně, hnilobu ani škůdce, jako je například roztoč česnekový (který podle mých zkušeností způsobuje vysychání palic). Pro skladování můžete zvolit i zmrazení celých cibulí nebo jednotlivých stroužků. Nezapomeňte však sáčky vždy označit datem zmrazení, abyste měli přehled o trvanlivosti česneku, která bývá obvykle asi šest měsíců.
Zmrazování celých česnekových palic
Celé česnekové palice můžete zmrazit tak, že nejprve odstraníte stonek a očistíte česnek od všech nečistot, ale slupku ponecháte. Palici zabalte do potravinářské fólie a řádně ji uzavřete, abyste ochránili její strukturu a chuť. „Počítejte však s tím, že se po zmrazení struktura stroužků změní; stanou se měkčími a houbovitějšími. Pro použití můžete cibulku rozmrazit buď tak, že ji necháte venku, nebo ji vložíte do horké vody,“ radí čtenářka Věra K. z Nahošovic.
Zmrazování jednotlivých stroužků česneku
Oloupejte a očistěte každý stroužek. Podle svých preferencí a zamýšleného použití se můžete rozhodnout, zda je zmrazíte celé, mleté nebo nakrájené na plátky. Ujistěte se však, že nádoba nebo sáček, který použijete ke skladování, jsou vzduchotěsné. V žádném případě se do nich nesmí dostat vlhkost, protože ta může čerstvost česneku značně ohrozit. A vyzkoušet můžete i manganistan draselný podle návodu redakce Chalupářů-Zahrádkářů.