Dobré způsoby skladování česneku, aby nevyklíčil, neplesnivěl a udržel si vitamíny

                   

Český česnek patří mezi ten nejkvalitnější. Je velmi ostrý, plné chuti, a tak dokonale doplní jakýkoliv tradiční pokrm. Kromě toho je i zdravý. Považuje se za velmi silné přírodní antibiotikum. Jak tento přírodní skvost nejlépe skladovat, aby byl stále šťavnatý a nezplesnivěl? Inspirujte se těmito jednoduchými tipy.

Sklizeň česneku a její načasování

Standardně se česnek vysazený v zimě sklízí v polovině července a ten, který jste začali sázet až na jaře pak sklidíte až koncem srpna. Než se odhodláte k samotnému sklízení, je potřeba si vybrat takový den, který bude slunečný, teplý a hlavně suchý. Česnekové palice nejprve důkladně očistěte od půdy a pak je rozložte na půdu, nebo do podkroví po dobu pěti dnů, aby dobře proschly. Až uvidíte, že je česnek skutečně suchý, vezměte si k ruce zahradnické nůžky a odstřihněte kořeny tak, aby jejich délka byla maximálně 3 mm. Stonek by měl být dlouhý zhruba 10 cm.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Příprava česneku na dlouhodobé skladování

Po pečlivém usušení česnekových palic je potřeba myslet na správné uskladnění, aby byly plodiny stále kvalitní a šťavnaté. Jak tedy postupovat a na co myslet?

  • Kořeny česneku dobře opalte zapalovačem, nebo ohněm na plotně. Tím zabráníte klíčení.
  • Česnekové hlavy ponořte do půl litru jakéhokoliv oleje s deseti kapkami jódu. Česnek v olejové lázni nechte asi dvě hodiny, poté vyjměte a sušte na vzduchu, nebo slunci.
  • Česnek skladujte v místnosti, jejíž teplota je ideálně kolem jednoho až tří stupňů Celsia. V standardních místnostech by se pak měla teplota pohybovat do dvaceti stupňů Celsia.
  • Česnekové palice svažte do copánků a zavěste na háček. Takto se skladoval česnek v dřívějších dobách.
iZdroj obrázku: Pixabay.com

Další praktické rady, jak nejlépe česnek skladovat

Česnekové palice je možné skladovat rovněž v dřevěné, plastové, nebo skleněné míse s klasickou kuchyňskou solí. Solná vrstva by měla být minimálně 2 až 3 centimetry vysoká. Česnek je možné uskladnit i v uzavíratelné nádobě v pšeničné mouce, která absorbuje přebytečnou vlhkost.

Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články