Zmražený česnek si udrží svou chuť a aroma po dlouhou dobu. Můžete ho tedy používat ve vaření bez problémů po celý rok.
Nejenže zamrazení zachovává česnek čerstvý, ale vědci dokonce zjistili, že může být po tomto procesu ještě prospěšnější pro naše zdraví. Prozrazuje to článek zveřejněný na webu DietaEfectiva. Ve hře je totiž unikátní kombinace faktorů.
Proč dávat přednost mrazení
Zamrazení česneku není jen otázkou praktičnosti; jde o umění uchování jeho jedinečných vlastností. Experimenty ukázaly, že když je česnek skladován při teplotě -60 stupňů, dochází k transformaci jeho biologicky aktivních složek. Přínos tohoto procesu, při kterém vznikají sloučeniny známé jako LTAG, byl sice zatím potvrzen jen na myších, ale i tak vypadají výsledky slibně.
Jak správně zamrazit česnek
Předtím, než se pustíte do zamrazování česneku, je důležité vybrat ty nejlepší hlavy – čerstvé, nepoškozené, bez známek plísně nebo hniloby, jak radí web iReceptář. Není třeba se bát. Po zamrazení sice česnek změkne, ale jeho chuť zůstane neporušená, takže je ideální pro použití v různých pokrmech. Sama jsem se tom už mnohokrát přesvědčila.
Jak mražený česnek použít
Zamrazený česnek představuje takové malé tajemství kuchyně, které jen čeká na své využití. Může být přidán do polévek, omáček, marinád, nebo dokonce použit pro přípravu domácího česnekového másla. Jeho univerzálnost a čerstvost zachovávaná po dlouhou dobu ho činí neocenitelným společníkem v každé kuchyni. A pokud se obáváte, že by vám nepříjemně provoněl mrazničku, pak ho jednoduše zabalte ještě do jednoho obalu navíc (vynikající jsou v tomto ohledu mrazicí sáčky s vakuovacím uzávěrem – stačí z nich vysát vzduch a uzavřít).
Zkusit můžete i olej
Že nemáte v mrazáku tolik místa? Pak česnek jednoduše prolisujte a pak ve vhodné tmavé nádobě (já obvykle používám lahev od olivového oleje) zalijte jakýmkoliv rostlinným olejem. Už po měsíci louhování získáte báječné dochucovadlo, které vám ve spíži vydrží asi 6 měsíců. Nemusíte se tedy bát, že by se vám nějaké zásoby zkazily.
Další zajímavé tipy na skladování tohoto oblíbeného pomocníka ze zeleninové říše zveřejnili Chalupáři-Zahrádkáři nedávno. Hitem je zejména opalování kořenů.