Abyste si pojistili bohatou jarní úrodu česneku, musíte se o něj správně postarat už při výsadbě. Docela obyčejné načasování pomůže.
Chcete-li si v nadcházející sezóně zajistit bohatou úrodu zimního česneku, je nutné věnovat pozornost výběru a přípravě sadebního materiálu. Výsadba této plodiny probíhá od konce září do začátku října (řiďte se počasím, leckdy je na to dostatečně teplo i na začátku prosince), takže na přípravu ještě máte dostatek času. Klíčem k úspěchu je nejen výběr správných stroužků, ale také předvýsadbové ošetření, které dokáže rostliny ochránit před chorobami a škůdci.
Kdy vysazovat zimní česnek
Všeobecné pravidlo je jednoduché – teplota půdy by se měla dlouhodobě pohybovat pod 9 °C. To zajistí, že vám česnek nevyroste příliš rychle. To je totiž nežádoucí – klíčky by pomrzly. Jediné, co po něm před příchodem zimy chceme, je to, aby zakořenil, jak radí web TheGarlicFarm.
Na zimní sezónu by se měly vysazovat pouze stroužky zimního česneku. Od jarního česneku je snadno rozeznáte podle silného středového stonku. Kromě toho je důležité si uvědomit, že velké česnekové cibule lze vypěstovat pouze z dobrého semenného materiálu. Proto je nezbytným krokem v tomto procesu třídění stroužků tak, abyste vybrali ty nejobjemnější. Ano, opravdu se vyplatí tomuhle výběru věnovat pár minut navíc.
Výběr správného sadebního materiálu
Po vytřídění stroužků je podle webu GardenersWorld čas přejít k ošetření před výsadbou, které může významně ovlivnit zdraví a výnos úrody česneku. Abyste česnek ochránili před houbovými infekcemi a škůdci, musíte stroužky namočit do speciálně připraveného roztoku. Recept je poměrně jednoduchý a vyžaduje použití jablečného octa a humátu draselného – přírodní látky, která je známá tím, že zlepšuje růst a odolnost rostlin.
A na jaře pak nezapomeňte na to správné hnojení – pomůže rychle nastartovat růst stroužků a urychlí sklizeň. Pokud všechny tyto kroky dodržíte, uvidíte, že se úrodě vašeho česneku v příštím roce jen tak něco nevyrovná.